Äta ute

Lilla Ego – en bättre kvarterskrog

daniel räms i luckan

Smaka på fläsktartar, friterat kycklingskinn och tryffelriv. Rått fläsk, uppspänd kyckling och fejkad tryffel för att tala klarspråk. Vi skriver ju normalt sett inte så mycket om restauranger utan det är oftast food trucks och mer gatmatsinspirerade etablissemang. Men även vi gör undantag och det är när vi stöter på spännande mat, som just rått fläsk till förrätt, tycker vi att världen behöver upplysas om det.

Men nu tar vi det från början. Året är 2013 och Vasastan i Stockholm har fått en ny kvarterskrog som öppnade för några dagar sedan. Det är årets vinnare av Årets Kock, Daniel Räms, och den tidigare vinnaren Tom Sjöstedt som har dragit på sig snickarhandskarna och fixat till sin nya restaurang.

Just att de har fixat till den själva bör berättas för detta är någon unikt. De flesta restauranger som öppnar idag har influgna inredningsarkitekter, konceptbyråer som vidarutvecklar krögarens idé och för att inte tala om ett PR-konto som är massivt. Kockarna Räms och Sjöstedt har valt, troligtvis av ekonomiska orsaker, att göra allt själva istället. Och de lyckas förbannat bra. För att tala hip hop-språk så kan vi konstatera att det känns äkta. Lokalen är inredd i sin enklaste form och all fokus ligger på det viktigaste – maten.

Servisen var vänlig men hade nog inte riktigt noterat att vi var 10-15 år äldre än henne och att vi inte börjar vår torsdagsmiddag med en bärs och järn. Som du kanske har noterat redan nu så är detta ingen trist lyxrestaurang utan mer en obstinat tonåring fast med höga mat-ambitioner. Men det är inte heller fine-dining när det gäller maten. Skulle beskriva det som oerhört vällagat med en tvist.

Till förrätt så började vi med fläsktartar och svamptallrik. Den förstnämnda var ju som sagt rått fläskkött som de troligtvis hade gjort något med, kanske en lätt rimning. Den serverades med rödbetskräm och ett underbart isterbandsströssel. Väldigt gott men inte så utmanande som man först kan tro. Det råa fläsket smakar fint och hade man inte vetat om det så hade det kunnat gå som en färsk tonfisktartar.

När det gäller svamprätten så hade den perfekt balans i sältan och kronan på verket var de små bitarna av krispigt kycklingskinn. Vi enades snabbt om att man utan problem skulle kunna äta en hel skål av de där kycklingkrispet till fredagsmyset.

När vi snurrar vidare på varmrätterna så togs en av kvällens rätter på tavlan in, lamm med olika former av kål samt Daniel Räms vinnarrätt i Årets Kock. Och den sistnämnda var också den klara vinnaren av varmrätterna. Otroligt bra smaker av jordärtskocka med den perfekt stekta hjorten. Rekommenderas.

Tryffeln då? På några av bilderna nedan kan man se små svarta strimlor av något som liknar tryffel. Det är Lilla Egos egna fejktryffel. De har gjort en egen tryffel genom att mala och blanda allt från mandel till torkad svamp samt tryffelolja och resultatet är något som liknar en jättetryffel. För en tjuga får man 5 riv över tallriken. Och i ärlighetens namn är det inte långt från originalet som nästan är dyrare än guld. Krögare Sjöstedt berättade att de ville ha tryffel på menyn men när de insåg att ett par riv skulle kosta gästerna några hundra kronor så bestämde de sig för att hitta alternativ. Smart och sympatiskt.

fläsktartar
Oklassisk fläsktartar med smaker och tillbehör från djupast Småland. Men tolkad på Lilla Egos vis – 95 kr

krispigt kycklingskinn
Svamp. Rå och tillagad. Serveras med silverlöksskum, kycklingskinn och varm kycklingvinägrette – 140 kr

lamm i kål
Kvällens tavel-varmrätt – lamm med kål.

vinnarrätt årets kock 2013
Jordärtskocka. Daniels vinnarrätt Årets Kock 2013, fast bra. Serveras med dovhjortsadel, bakta champinjoner och vinägersky – 295 kr

You Might Also Like