Äta ute

Restaurang Babette – nystartad, hemlig och inte för alla

Vi har besökt nyöppnade restaurang Babette på Roslagsgatan 6 i Stockholm. Trots ägarnas utmärkta stamtavla så ska besöket visa sig bli en riktig dikeskörning.

Stockholm hade 2014 ett utomordentligt restaurang-år med många nystartade krogar. Vi såg ställen som Lilla Ego, Shibumi och Nook slå upp sina dörrar och de har alla lyckats fantastiskt bra. Inte mindre spännande skulle det bli 2015 när vi fick höra att det ryktades om att krögarna bakom Gaston och Snackbar, tillsammans med kock-talangen Olle T Cellton, skulle dra igång något nytt. Olle är tidigare känd från restaurang 19 Glas och Niklas och nu var det tydligen dags att dra igång egen låda. Lådan blev en tidigare pizzeria på Roslagsgatan 6 som har fått sig en ommålning och heter numera Babette.

Av Instagram kunde vi utläsa att de smygstartade i mitten på januari och även då fortfarande ganska hemliga med vad som komma skall. Man kan ha en viss förståelse för smygstarten då det inte alltid är helt enkelt att bli bedömd direkt vid öppning med förväntningar på perfektion. För många foodies så blir det bara en trofé med några instabilder, ett betyg och vidare till nästa nyöppnade restaurang. Desto större anledning att gå in med en stor skopa ödmjukhet inför uppgiften.

Med en sådan stark uppställning rutinerade krogrävar känns det både tryggt och spännande att styra våra steg mot Babette. Väl på plats märks det att krogen är nyöppnad; Det är trångt, stimmigt och publiken består i mångt och mycket av krog- och branschfolk. I den röriga men trevliga stämningen får vi förklarat för oss att här äter man gärna pizza, tar några smårätter och dricker rara viner. Pizzaugnen står kvar sedan tidigare ägare och den går varm denna kväll. Vinutbudet är imponerande med en mängd rariteter som inte står att finna på många andra ställen i stan. Öl står däremot inte så högt i kurs på Babette, det finns en(1) sort och den delar utrymme med vinet i vinkylen vilket gör att vi inleder kvällen med att hälla ljummen IPA i glasen.
babette_rabiff
Råbiff

Menyn signerad Olle T Cellton lovar gott med ett antal pizzor, fem förrätter, två huvudrätter samt en efterrätt. Vi gillar Olle skarpt och vet att han kan leverera mat på en hög nivå. Vi väljer att testa menyn – vad vi tolkar som det bästa av vad restaurangen har att erbjuda – till det facila priset av 475 kr per person. Vi lutar oss tillbaka och ser fram emot en härlig kulinarisk utflykt i trygga händer sett till det stjärngäng som står redo att ta hand om oss.
babette_aggrara_tryffel
Äggröra för två

Men riktigt så blev det inte. Det är en samling oansenliga rätter som paraderar in på vårt bord, inga höga smaker och ofta i avsaknad av både krydda och finess. Vi får in en tallrik med mandlar och en tallrik med oliver till ölen. Därefter en råbiff vars bestående intryck är att den är kylskåpskall och helt avsaknad av salt. Vi serveras en tryffel/äggröratoast som även den är osalt och vars tryffel bestämt är en fryst sådan som varken har doft eller smak kvar. Kvällens modus operandi, huvudrätten, består av en grillad halv kyckling med vitlök och vattenkrasse. Denna tallrik skall alltså två personer dela på. Smakmässigt är detta det bästa under kvällen men samtidigt väldigt snålt sett till att vi beställt husets bästa.
babette_kyckling
Kyckling för två

Efter huvudrätten föreslås att vi ska äta dessert och vi får själva påpeka att vi har för avsikt att bli mätta i kväll, då ställs fram en osttallrik som inte är värd namnet. Vi hade väntat oss ofantligt mycket mer än det som serverades under kvällen. Samtidigt är det ingen som under kvällen visar något större intresse av att utveckla vad som finns på tallrikarna. Inte heller är man lyhörd inför oss som gäster och våra förväntningar. Så här slappt och oengagerat bemötande var det sista vi hade väntat oss av det stjärngäng som de facto står bakom Babette.
babette_choklad
Chokladkräm

I en intervju med Nöjesguiden i december berättar en av Babettes krögare att ”Babette kan bli vad som helst för vem som helst”. För oss blev det inte mycket till restaurangupplevelse, snarare en riktig dikeskörning. Vi tror och hoppas att det är barnsjukdomar som försvinner med tiden, att något var fel i maskineriet eller att vi helt enkelt var här för tidigt.
Men det är direkt märkligt att så skickliga yrkesmän visar sådant ointresse för sina gäster (när det inte är deras kompisar vill säga). När gästen går ut genom dörren bör de ju vilja att man ska vara nöjd, mätt och gärna att de ska komma tillbaka. Det märkte vi inget av. Vår slutsats är att Babettes religion är pizza och vin. Välj det och var evigt lycklig, åtminstone för ett par timmar.

babette_meny
Babettes meny

You Might Also Like

 • frpi
  2015-01-30 at 15:50

  Tyvärr inte oväntat mtp just det gänget. Har inte varit på Gaston sedan en viss incident där, men nu är ju hela gänget sparkat som bekant.

 • Kristian
  2015-02-18 at 13:50

  Tjena!
  Bra blogg och allt det där men modus operandi betyder tillvägagåndssätt. Pièce de résistance däremot…