Kött/ Recept

Hjortstek med potatiskaka och rödvinssky

Vi fortsätter hösten med några klassiska viltrecept och denna gång kom vi över en hjortstek.

Hjortstek med potatiskaka och rödvinssky
för 4-6 personer
1 kg hjortstek
3-4 kvistar färsk rosmarin
5 skivor bacon
1 kg potatis
1 dl riven parmesan
1 äggula
5 dl blandad svamp (t ex shitaki, gula kantareller och champinjoner)
2 dl skärbönor
salt och peppar

rödvinssky

Rulla ut baconet på en skärbräda och lägg på många späda kvistar av rosmarin. Salta och peppra och toppa slutligen upp med köttet. Rulla runt till en köttkorv och bryn hastigt i en het panna. Kör klart i ugnen tills en innertemperatur på cirka 60 grader (beroende på tycke och smak) nås. Låt köttet vila en bra stund innan det skärs upp.

Koka potatisen och gör ett gott stabbigt mos, dvs mosa och vänd ner äggula/or, parmesan samt smaka av ordentligt med salt och peppar. Råriv en potatis, klä botten av en rund form (med smörpapper under) och muddra på med moset. Toppa med råriven potatis samt grovriven parmesan. Baka av i ugnen cirka en timme. Vänd på formen och förhoppningsvis så kommer den ut galant eftersom smörpappret låg i botten. Vänd igen och skär ut snygga trekanter.

Blanka av bönorna och ansa svampen. Stek svampen och när de börjar bli klara så vänd ner bönorna och låt få ett ordentligt avfräs. Arrangera potatiskakan, köttet och toppa upp med svampsalladen. Häll den varma rödvinsskyn över köttet och njut!

You Might Also Like