I det här långkoket tar vi några av de viktigare njutningsämnena här i livet och slår samman till en mustig soppa. Öl, vin, kött och lite chili – perfekt när kvällarna är kalla eller man råkat fynda lite fina köttben på storköpet.
Samtidigt vill vi slå ett slag för just benbitar. I en tid då allt ska vara färdigpaketerat och urbenat glöms ofta den goda och smakrika märgen bort. Att märgben dessutom brukar vara väldigt billigt är en extra bonus.
Köttsoppa
Klassiska soppa med kött, vin och öl.
Ingredients
- 1 kg nötkött med ben (köttben, märgben)
- 3 dl smakrik öl (porter, ale, eller dylikt)
- 3 dl rött vin
- 1 dl portvin
- 1-3 dl vatten
- 2 st gula lökar
- 3 st stjälkselleri
- 1 msk senapspulver
- 2 msk farinsocker
- 1 msk honung
- 2 st chipotle chili
- 1 st ancho chili
- svartpeppar
Instructions
Hacka lök, stjälkselleri och chili och bryn i botten av grytan. Lägg sedan ned köttbenen och slå på öl, vin, portvin och kryddor. Fyll på med vatten så att benen täcks.
Koka upp, sänk värmen, lägg på locket och luta dig tillbaka. 3-4 timmar är en lämplig koktid.
När timmarna gått fiskar du upp köttbenen, drar bort köttet och lägger tillbaka det i grytan.
Avsluta med att koka soppan kraftigt i 10-15 minuter samtidigt som du smakar av med lite grönsaksfond och soya.
Notes
Servera med favori-alen för lite beska. På bilden syns Brooklyn Breweries klassiska East India Pale Ale.