Kött/ Recept

Långkok: No bells ’n beans chili

Chili

Texas no bean chili är en riktig klassiker. Nötkött som långkokas tills det faller i bitar och bildar en underbar köttröra. Här förädlar vi klassikern och anpassar den för dem som inte tål/gillar paprika. Därav No bells. Däremot blir det en hel del kärlek, chilifrukter och annat gott.

Grundreceptet är enkelt. En massa högrev, porter, lök, röd peppar, chipotle och blandade kryddor. Plus bacon och whiskey – för att allt blir bättre med bacon och whiskey. Högreven kan givetvis bytas mot i princip vilket nötkött som helst. Men gå inte iväg och köp oxfilé för att slänga ned i chiligrytan.

Likaväl som det är alkoholmissbruk att krydda grytan med din tjugoettåriga Lagavulin är det köttförstöring att bygga en chili på finkött. Själva poängen med en chili är att köttet får koka sönder och du kommer inte att njuta mer av rätten bara för att du använt en bättre styckdetalj. Så högrev och Jack D funkar fint.
Något du däremot inte ska spara på är ölet. En favorit är porter – den klassiska Carnegie Porter är ett bra val. Men det går så klart lika bra någon annan porter eller stout. Det vi är ute efter är den mustiga lite brända smaken och ölet ger en hel del av karaktären i chilin, så experimentera gärna med dina favoritöl.

Vissa chilirecept innehåller vatten, majsmjöl och annat tjafs. Så jobbar vi inte här. Behöver du mer vätska: häll i mer öl i grytan. Behöver du mindre vätska: drick några öl och vänta medan det kokar bort lite mer vätska från chilin. Saliga äro de tålmodiga och du kommer att belönas med kött som spontant sönderfaller.

No bells 'n beans chili

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag
Serves: 8 portioner
Prep Time: 15 minutes Cooking Time: 10 hours Total Time: 10 hours 15 minutes

Ingredients

 • 2 kilo högrev, eller annat billigt nötkött
 • 2 paket bacon, eller cirka 300 gram sidfläsk
 • 4 gula lökar
 • 500 gram röd peppar
 • 4 liter porter
 • chipotle, spiskummin, vitlök, whiskey

Instructions

1

Skär högreven i mindre bitar och stek på den lite lätt innan du slänger ned den i grytan. Stek bacon, hackad lök, vitlök och röd peppar. När det gäller pepparfrukterna kan du styra hettan i chilin genom att låta frukternas frön åka med ned i grytan, eller ta bort dem för en mildare slutprodukt. Krydda med finhackad chipotle (och/eller chipotlepasta, som kan vara lättare att hitta), spiskummin och några skvättar whiskey.

2

När alla ingredienser hamnat i grytan häller du över litervis med porter, lutar dig tillbaka och smuttar på där flaskan Jack Daniels i mellan sex och tio timmar.

3

Andra ingredienser som kan vara värda att testa i grytan är choklad, coca cola, rödvin, worcestersås och kalvfond. Allt efter tycke och smak.

4

Serveras lämpligtvis med tacochips, eller om du vill skända köttet: lite vanligt vitt ris.

You Might Also Like

 • Texas Chili
  2012-12-08 at 15:29

  […] junkie-Mats gjorde ju för några veckor sedan sin variant på chili som går under namnet No bells ‘n beans chili. Det är ju en mer hardcore variant än vad jag har gjort denna vecka. Detta recept innehåller […]

 • Micke
  2013-12-30 at 20:29

  Menar du verkligen 500 g röd peppar? Det är väldigt mycket!

  • Foodjunkies.se
   2013-12-30 at 21:25

   Absolut. Det blir kryddigt men inte på något sätt ohanterligt eller jobbigt starkt. Tar du ur alla frön ur pepparfrukterna landar det hela ganska lugnt.