Recept/ Tillbehör/ Vegetariskt

Friterad Fioretto

Fioretto är en relativt ny spelare i grönsakshyllan och det är en slags blommig blomkål. Själva blomkålen är skira bukettliknande blommor på krispiga stjälkar. Mild och söt i smaken och väldigt mångsidig i användningsområde.

Passar till det mesta

Fioretto passar nästan allt och är mycket välsmakande. Med sitt spröda utseende så förgyller den vilken sallad som helst och passar även bra som topping på en varmrätt utan att behöva tillagas. Den kan också kokas eller stekas lätt men vår favorit är kanske inte helt oväntat friterad. Rå och friterad tycker vi den gör sig allra bäst.

Fioretti – blomkålens skira kusin

Favorit hos vuxna och barn

Fioretton brukar gå hem så både vuxna och barn som normalt sett kanske inte tycker blomkål faller i smaken men med fiorettons milda smak så brukar det vara ett uppskattat inslag. Och speciellt friterad. Och vi vet ju alla att allt blir godare om det är friterat.

Fritering

Ibland så kan man ju tro att fritering är något som är svårt eller farligt. Är man bara förberedd så är det varken eller. Det är helt klart lättast att använda sig av en fritös där man enkelt kan reglera temperatur och det är väl tilltagen plats att få plats utan att riskera att spilla över. Om man istället väljer att fritera i kastrull så är det inte svårare men man bör ha ett lock nära tillhands utifall det börjar brinna i oljan. Detta är ju väldigt ovanligt men om olyckan är framme så gäller det att kväva elden så fort som möjligt. Försöker man släcka med vatten så exploderar oljan och man har troligtvis både het olja över sig själv och resten av köket så det är inte att rekommendera. Brinnande olja ska kvävas. Med säkerhetsåtgärderna avklarade så är det dags att fritera. Just grönsaker går väldigt snabbt så relativt hög temperatur och ett snabbt bad i den gyllene olja borgar för krispigt resultat.

Friterad fioretto och friterad broccoli

Friterad fioretto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tillbehör
Serves: 2
Prep Time: 5 minutes Cooking Time: 30 minutes Total Time: 35 minutes

Ingredients

  • 300 g fioretto blomkål
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Instructions

1

Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt.

2

Mixa i vatten, lite i taget, i mjölblandningen till en klumpfri smet.

3

Värm fritös eller kastrull med olja (ha lock nära till hands) till 190 grader.

4

Doppa fioretto i frityrsmeten och fritera i ett par minuter tills gyllene.

5

Låt rinna av på hushållspapper och servera omedelbart.

Notes

Tips, det är gott att ha en chilimajonnäs till att doppa i.

You Might Also Like