Recept, mat och junkfood

En hyllning till fläsklägget på Råkultur

Vi kickstartar hösten med ett skamlöst hyllningsinlägg till en endast rätt. Det är restaurang Råkultur som råkar ha denna rätt på menyn. Och Råkultur serverar en av Stockholms bästa sushi och är allmänt duktiga på allt som har med fisk att göra.
Men nu ska vi prata fläsk. De har inspirerats av David Chang som innehar Momofuku-restaurangerna i New York. Kort och gott så kan man säga att han har tagit asiatisk matlagning och snäppt upp det ett par nivåer och kör några asiatiska finkrogar och är allmän talesperson för modern amerikansk-asiatisk matlagning. Men han är inte bara duktig kock, han älskar även griskött. Och det gör ju vi också.

Tribute to Momofuku heter rätten och beskrivs enligt följande “Whole broiled Godzilla pork knuckle with accompaniments”. Råkultur har haft denna rätt på menyn några år men inte förräns nu under sommaren var det dags för två tredjedelar av Food Junkies göra ett besök. Vi läser på menyn att det är för 2 till 4 personer och samtidigt som vi beställer så ser vi några gäster som blir serverade den. Den ser liten ut. Vi bestämmer oss för att mjukstarta kvällen med några maki-rullar. Rullarna i magen och nu var det dags för trofén för kvällen.

Råkultur

Skål efter skål landar på vårt bord och vi hittar majonnäs, infärssallad, kimchi, pekingpannkakor och ris. Och så dyker en rejäl brun klump upp på bordet. Fläsklägget. Vi skär oss igenom en ordentlig fettkappa och gräver oss fram till det extremt mjuka och härliga köttet. En tugga. Ridå.

Nu kan man ju fråga sig om det är vettigt att köpa ett fläsklägg för 395 kr när man betalar 39,90 kr kilo hos sin lokala handlare. Ja, det är det.
Vi enades om att detta var det bästa långkokta fläsket vi hade ätit på mycket länge. Kanske någonsin. Otroligt bra smaker, perfekt krämig konsistens på köttet och uppfriskande tillbehör.

Vi nämnde tidigare att vi tyckte den såg liten ut. Det må den göra men när den står där på bordet så inser man att det var en rejäl bit att sätta tänderna i. Kvällen slutade i en matkoma av sällan skådat slag.

Detta är gris när det är som bäst.

Hur lagar man denna fantastiska rätt hemma? Det vet vi inte men vi har i alla fall lyckats hitta några ledtrådar och dessa säger att den ska kokas i 10 timmar i miso-soppa. Och att den sedan ska griljeras. Troligtvis så penslas den inför griljering med något sockrigt för att få den ytan. Vet du mer? Kommentera gärna nedan.