Äta ute

En hyllning till fläsklägget på Råkultur

[Uppdatering: Råkultur finns tyvärr inte längre och inlägget ligger kvar som en historisk referens till när den moderna momofuku-kulturen hade spridit sig till Sverige. ]

Vi kickstartar hösten med ett skamlöst hyllningsinlägg till en endast rätt. Det är restaurang Råkultur som råkar ha denna rätt på menyn. Och Råkultur serverar en av Stockholms bästa sushi och är allmänt duktiga på allt som har med fisk att göra.
Men nu ska vi prata fläsk. De har inspirerats av David Chang som innehar Momofuku-restaurangerna i New York. Kort och gott så kan man säga att han har tagit asiatisk matlagning och snäppt upp det ett par nivåer och kör några asiatiska finkrogar och är allmän talesperson för modern amerikansk-asiatisk matlagning. Men han är inte bara duktig kock, han älskar även griskött. Och det gör ju vi också.

Tribute to Momofuku heter rätten och beskrivs enligt följande ”Whole broiled Godzilla pork knuckle with accompaniments”. Råkultur har haft denna rätt på menyn några år men inte förräns nu under sommaren var det dags för två tredjedelar av Food Junkies göra ett besök. Vi läser på menyn att det är för 2 till 4 personer och samtidigt som vi beställer så ser vi några gäster som blir serverade den. Den ser liten ut. Vi bestämmer oss för att mjukstarta kvällen med några maki-rullar. Rullarna i magen och nu var det dags för trofén för kvällen.

Skål efter skål landar på vårt bord och vi hittar majonnäs, infärssallad, kimchi, pekingpannkakor och ris. Och så dyker en rejäl brun klump upp på bordet. Fläsklägget. Vi skär oss igenom en ordentlig fettkappa och gräver oss fram till det extremt mjuka och härliga köttet. En tugga. Ridå.

Nu kan man ju fråga sig om det är vettigt att köpa ett fläsklägg för 395 kr när man betalar 39,90 kr kilo hos sin lokala handlare. Ja, det är det.
Vi enades om att detta var det bästa långkokta fläsket vi hade ätit på mycket länge. Kanske någonsin. Otroligt bra smaker, perfekt krämig konsistens på köttet och uppfriskande tillbehör.

Vi nämnde tidigare att vi tyckte den såg liten ut. Det må den göra men när den står där på bordet så inser man att det var en rejäl bit att sätta tänderna i. Kvällen slutade i en matkoma av sällan skådat slag.

Detta är gris när det är som bäst.

Hur lagar man denna fantastiska rätt hemma? Det vet vi inte men vi har i alla fall lyckats hitta några ledtrådar och dessa säger att den ska kokas i 10 timmar i miso-soppa. Och att den sedan ska griljeras. Troligtvis så penslas den inför griljering med något sockrigt för att få den ytan. Vet du mer? Kommentera gärna nedan.

You Might Also Like

 • Anders Johansson
  2013-08-29 at 10:18

  Episk mat. Jävlar vad jag blev inspirerad att laga det där. Jag äter knappt ute numer p g a att mina barn har förstört mitt liv men jag blir jävligt sugen på att testa det där hemma.

  Koka i misosoppa i 10 timmar som ni hintar om, sedan glasera med en glace med kinesiska smaker (five spices, ingefära, chili, ananas och socker kanske?) och brassa på på kolgrillen till ytan är riktigt kladdhård. Kan bli smått fantastiskt.

  • Foodjunkies.se
   2013-08-29 at 22:45

   Hehe, jag gillar hur du tänker med barnen ;-)
   Situationen är densamma för 2/3 av oss bakom bloggen så det blir periodvis lite klent med både besök och uppdateringar.

   Jag ser fram emot att läsa om när du lyckas kirra detta i ditt eget kök. Men det borde ju inte vara så himla svårt. Eller…?

   • Ylva
    2014-06-09 at 22:09

    Inte svårt men lite pillrigt:) Tänkte servera detta på sonens studentmottagning på onsdag. Har provlagat hemma och konstaterat att 4 dgr i 4%-ig saltlag var perfekt men att det blev för länge att sjuda över natten 6-9 h, svårt att säga exakt eftersom hemmaspisen slog av sig själv. Ska koka 8 st i miso i 4 h i restaurangkök i morrn, sen låta svalna i spadet 3-4 h, kommer bli perfekt. Ang glasering så funkar det bra att pensla med vanlig japansk soja och sen 40-50 min i 225° ugn.Lycka till, det är väl värt besväret.

    • Foodjunkies.se
     2014-06-09 at 23:45

     Hatten av för det fina svaret. Vi vill gärna se en bild på fläsklägget från den kommande studentmottagningen :)