Kött/ Recept

Hjortstek med potatiskaka och rödvinssky

Ett klassiskt höstrecept med vilt och denna gång hjortstek. Just hjortstek är trevligt för den är inte så vild i smaken och snarare mild och härlig. Vi serverar denna med en fantastisk potatiskaka som förvisso kräver en del jobb men levererar både i smak och textur. Svamp och rödvinssky hör ju hösten till och även i detta recept.

Hjortstek med potatiskaka och rödvinssky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Vilt
Serves: 6
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 2 hours Total Time: 2 hours 30 minutes

Härligt viltrecept som passar perfekt en höstdag.

Ingredients

  • 1 kg hjortstek
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • 5 skivor bacon
  • 1 kg potatis
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 äggula
  • 5 dl blandad svamp (t ex shitaki, gula kantareller och champinjoner)
  • 2 dl skärbönor
  • salt och peppar
  • 3 dl rödvinssky

Instructions

1

Rulla ut baconet på en skärbräda och lägg på många späda kvistar av rosmarin. Salta och peppra och toppa slutligen upp med köttet. Rulla runt till en köttkorv och bryn hastigt i en het panna.

2

Kör klart i ugnen på 175 grader tills en innertemperatur på cirka 60 grader (beroende på tycke och smak) nås. Låt köttet vila i 30 minuter innan det skärs upp.

3

Koka potatisen och gör ett gott stabbigt mos, dvs mosa och vänd ner äggula/or, parmesan samt smaka av ordentligt med salt och peppar.

4

Råriv en potatis, klä botten av en rund form (med smörpapper under) och muddra på med moset. Toppa med råriven potatis samt grovriven parmesan.

5

Baka av i ugnen cirka en timme.

6

När potatisen är färdig, vänd på formen och förhoppningsvis så kommer den ut galant eftersom smörpappret låg i botten. Vänd igen och skär ut snygga trekanter.

7

Koka bönorna hastigt i saltat vatten. Ansa och stek svampen, och när de börjar bli klara så vänd ner bönorna och låt få ett ordentligt avfräs. Värm rödvinsskyn.

8

Arrangera potatiskakan, köttet och toppa upp med svampsalladen. Häll den varma rödvinsskyn över köttet och njut!

You Might Also Like