Baka/ Recept

Hemlagad vetetortilla

deg till vetetortillas

I det mexikanska köket är detta den näst viktigaste byggstenen förutom proteinet, ja, det är tortillas vi pratar om. Mjuka köpebrödstortilla har något lätt unket över sig och när det är så lätt att göra själv så finns det ingen anledning att inte göra det. Det vanligaste är majstortillas men även vetetortillas används och det senare är nog vanligaste i vår lilla avkrok av världen. Majstortillas kräver speciellt majsbröd och man måste ha en tortillapress för att få till de platta fina bröden medan vetetortillas kräver endast vetemjöl och tålamod.

När vi pratar taco, dvs tortilla med någon form av fyllning så är det dels storleken som har betydelse för vad det ska heta och dels var i världen man bor. Men förenklat så används den större varianten av tortillas till t ex burritos och den mindre, när den fylls med kött eller ost, kallas för tacos. Icke att förväxla med vår svenska variant av tacos som är ett hårt majsskal. Carnitas däremot syftar till fyllningen, typ taco med carnitasfyllning. Dock så verkar carnitas användas ganska ofta för att beskriva en mindre taco med köttfyllning.

Gör dem i olika storlekar så har du bröd till tacos och burritos. Våra favoriter är just carnitas/tacos vilket vi kommer att ha anledning att återkomma till längre fram.

Vetetortillas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Mexikanskt
Serves: 4
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 10 minutes Total Time: 40 minutes

Ett bra grundrecept för hemlagad vetetortilla.

Ingredients

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk matolja
  • 1,5 dl mjölk

Instructions

1

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

2

Häll på matolja och mjölk och knåda ihop en deg.

3

Knåda degen ett par minuter och låt den vila cirka 30 minuter i en bunke som är täckt med platsfolie.

4

Ta upp degen och dela i 10 delar och rulla till runda bollar. Låt vila under platsfolie i cirka 20 minuter.

5

Kavla ut varje boll på ett mjölat bord.

6

Stek i en ganska het stekpanna utan fett cirka 30 sekunder på varje sida. På vanlig spis är det någonstans mellan 2/3 och 3/4 max.

7

Om du inte har en tortillavärmare liggandes så lägg de nystekta tortillasarna i en plastpåse så de mjuknar.


vetetortillas

You Might Also Like