Kött/ Recept

Ugnsbakat fläsklägg med surkål

Fläsklägg i ugn med surkål och dijonsenap

Tyskarna har ju sin schweinshaxe och vi har fläsklägg i ugn. I den tyska versionen så används orimmat fläsk medan i Sverige så är det helt klart lättast att få tag på rimmat fläsklägg så det kör i alla vi på food junkies med. Det kokta fläsklägget är väl absolut det vanligaste men denna variant blir bra mycket roligare och i vårt tyckte godare.

När man får lite snits på det hela så får man en perfekt krispig svål och ett trådigt, mört kött. Och eftersom fläsklägg oftast är extremt billigt så får man mycket väldigt mycket god mat per investerad krona. Gott, rustikt och billigt.

Ugnsbakat fläsklägg med surkål

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Svenskt
Serves: 2
Prep Time: 15 minutes Cooking Time: 3 hours Total Time: 3 hours 15 minutes

Gott och trevligt nytt sätt att göra fläsklägg.

Ingredients

  • 1 kg rimmade fläsklägg med svål
  • 1 msk torkad fänkål
  • 2 dl surkål, typ druvans på burk
  • 1 äpple
  • 2 msk dijonsenap
  • en burk cornichons

Instructions

1

Skär rutnät i svålen, mortla fänkålen och gnid in fläsket.

2

Kör i ugn på 150 grader i 2-3 timmar tills köttet lossnar lätt från benet.

3

Sista 15 minuterna, dra upp till 200 grader så att svålen blir krispig.

4

Riv äpplet och fräs ihop med surkålen i en kastrull. Krydda upp med salt och peppar.

5

Servera med en klick dijonsenap och cornichons.

You Might Also Like

  • BD
    2012-12-03 at 21:54

    grymt tips!

  • Staffan
    2013-11-16 at 12:31

    Ska nog testa detta imon. Låter grymt gott! :) Gjorde pulled pork för några veckor sen, och detta är ju inte helt olikt…

    • Foodjunkies.se
      2013-11-24 at 11:42

      Det tycker jag! Ruskigt gott!

  • Blodpudding
    2014-03-23 at 14:31

    Tack för detta utmärkta recept. Har provat lite varianter i vinter och kommit fram till min egen favorit. Jag tycker det blir mycket bättre om man gör det på orimmad fläsklägg, lite svårare att hitta men inte alls omöjligt. Sen gnider jag det med fänkålen, salt och mortlad torkad svamp. Bäst blev det med Karl Johan men sen den tog slut har jag kört med trattisar. Serverar med kokt potatis och sås gjord på det underbara stekspadet. Syrliga tillbehör som ovan.

  • Vezzlan
    2018-04-19 at 21:20

    Med eller utan lock på? Eller kör jag utan lock sista 15 min?