En blogg om mat, dryck och upplevelser

Snabb Pizza Vesuvio

En god pizza är något man längtar efter vad är inte godare än en klassiker som Vesuvio. Denna väldigt enkla pizza med bara skinka som topping förutom tomatsåsen och den rivna osten av varierande slag. Ska man göra riktig pizza så kräver det sin tid och utrustning. Inte bara att jäsa degen i flera dagar för att den ska bli riktigt bra, helst så ska det finnas en bra ugn och då med fördel en dedikerad pizza-ugn. Ett bakstål gör också jobbet bra även om det inte blir lika bra som en vedeldad ugn såklart. Nu var ju suget på pizza direkt så då fick vi ta en genväg och göra en snabb pizza. God skinka från charkdisken inhandlades samt en påse riven mozzarella och en påse riven västerbottensost.

Att välja tunnbröd

För att ta ytterligare en genväg så är tunnbröd perfekt som pizzabotten. Den finns en uppsjö av lämpliga tunnbröd och vi brukar välja libanesiskt eller turkiskt bröd som ofta finns i matvarubutikerna. Det libanesiska tunnbrödet brukar gå under namnet LibaBröd och om det är på grund av bageriet som bakar dem heter så eller om det faktiskt är allmänt vedertaget är vid publicering okänt. I detta recept hittade vi ett turkiskt tunnbröd som vi använde oss av och det fungerade mycket tillfredsställande. Vi har också noterat att det kort och gått går under namnet Orientaliskt bröd. Principen och smaken verkar vara mer eller mindre densamma utifrån de bröd som vi bakat pizza på.

Pizza Vesuvio
Pizza Vesuvio

Vesuvio
för 4 pizzor
4 orientaliska bröd
1 burk San Marzano tomater
1 msk olivolja
4 dl riven mozzarella och västerbottensost
8 skivor skinka
salt och peppar
1 liten knippe basilika

1) Sätt på ugnen på 250 grader.
2) Mixa tomaterna med olivolja och 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen.
3) Bred ut tomatsåsen på det orientaliska brödet, strö över riven ost och sist skinka.
4) Grädda pizzan i cirka 7-8 minuter tills pizzan är gyllenbrun.
5) Strö över riven basilika och servera.