Baka/ Pizza/ Recept

Hemgjord pizza – så gör du den bättre

Nu är det dags för hemmapizzan att få sig en uppgradering. Vanligtvis så är den där hemmapizzan inknölad på en plåt och resultatet brukar vara en ganska tjock pizzabotten fullsmetad med skinka, champinjoner, bananer och annat kreativt. På detta så läggs ett lock av ost så och man får en gratinerad ostpajsliknande pizza. I bästa fall smakar det skapligt och i sämsta fall så har man en stenhård botten och en slaskig ovansida för att allt inte har blivit ordentligt gräddat.

Så kan vi ju inte ha det. Därför har vi provat oss fram till de perfekta receptet och visar hur man gör den perfekta pizzan hemma.

Pizzadegen och tomatsåsen är det som ska tillagas. Att skära upp skinka och champinjoner fixar de flesta så det behöver vi inte ens ta upp.

Vi börjar med det lättaste, tomatsåsen, som verkligen är superenkel att göra. Och fortsätter med degen som i princip är bara att röra ihop till en kladdig deg utan knådande. Recept kommer här och nedanför receptet finns en guide hur man gör detta steg för steg.

Hemgjord pizza med egen tomatsås och egengjord deg

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag
Serves: 2
Prep Time: 1 hour Cooking Time: 1 hour Total Time: 2 hours

Ingredients

 • Tomatsås:
 • 1 burk krossade tomater av god kvalitet
 • 1 msk olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk tomatpure
 • 2 tsk honung
 • salt & peppar
 • Pizzadeg:
 • 2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
 • 1/4 pkt jäst
 • 5 dl vetemjöl (300 gram)
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk socker

Instructions

1

Tomatsås: Häll i samtliga ingredienser i en skål och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2

Pizzadeg: Lös upp jästen i vattnet och rör sedan i resterande ingredienser.

3

Blanda ihop till en kladdig deg, täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 45 minuter.

4

Ta upp degen och forma två pizzabullar. Täck med plastfilm och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

5

Platta ut eller kavla ut degen till runda pizzor och placera valfri topping.

6

Grädda i 250 grader tills gyllenbruna.

Notes

Tomatsåsen räcker till mycket mer än två pizzor. Så spara till morgondagens bolognese eller lasagne.

Nu är det dags att ta upp degen på ett mjölat bord och forma den till två bullar. Till vår hjälp tar vi brödbloggaren Martin som har lagt upp ett videoklipp på hur man gör detta.

Täck över bullarna med plastfilm och låt jäsa i 15 minuter. Dags för utbakning, och även här tar vi hjälp av Martin som får visa hur man kavlar ut sin pizza på bästa sätt.

Pizzabotten är utkavlad och nu är det dags att göra klart pizzan.
Börja med ett tunt lager tomatsås och lägg sedan på rejält med riven ost. Nu har du klarat av basen och nu kan du vara kreativ med påläggen. Less is more är dock ett passande uttryck även vid pizzabakning.

Nu ligger din pizza klar för ugnen och det är dags för gräddning.

Grädda din pizza
Baksten eller pizzasten
Det är ju inte alla som har en baksten hemma men det är en billig investering för att göra de bästa pizzorna. Enligt rykten så kan man köpa passande granitstenar på Bauhaus för under hundringen som ska fungera bra som bakstenar. Stenen gör att värmen kommer underifrån och du får något som liknar en stenugn. Problemet med hemmaugnar är att värmen är begränsad och i bästa fall får man upp temperaturen i 250 grader. På den lokala pizzerian är värmen troligtvis den dubbla varav att de gräddar pizzan på 4 minuter också. Baksten = bästa hemmapizzan.

När du står och gör pizzadegen så slänger du in bakstenen i ugnen på maxvärme och låter den stå inne en timme innan du ska grädda.

Plåt
Har man ingen baksten så kan man istället ta en ugnsplåt som man ställer in en kvart innan det är dags att grädda pizzan. Vänd den upp och ner så den uppbuktade sidan är uppåt i ugnen. Där är det meningen att pizzan ska gräddas. Maxvärme även här.

Oavsett vilken av oavstående metoder som används så är tanken att man skjuter in pizzan i ugnen på den heta ytan. Lättast är det att lägga pizzadegen på ett bakplåtspapper och sedan använda en skärbräda eller liknande som pizza-spade.

Pizza hemgjord

När den väl är på plats så är det bara att vänta tills den ser gyllene ut så är den klar.

You Might Also Like