Förra gången vi använde lergrytan blev det pulled pork. Men vi kan bara inte bortse från det klassiska originalet: kyckling. Men givetvis försöker vi smyga in influenser från sydstats- och tex-köket i form av lite rubbing som gör kycklingskinnet än mer åtråvärt. Som bonus blir dessutom kycklingsoppan på resterna ännu bättre.
Kyckling i lergryta är sannolikt den enklaste kycklingrätten du kan ge dig på. Den sköter sig själv och risken för antingen rå eller torr kyckling är i princip obefintlig. Räkna med att tillagningstiden ligger kring en timme, lite mer om kycklingen är storväxt (>2 kg).
Börja med att blötlägga lergrytan.
Blötlägg lergrytan. Mortla ancho chili, senapsfrön och peppar. Den sistnämnda kan så klart malas istället, men använd gärna långpeppar eller någon annan mer smakrik peppar. Blanda alla kryddor i en skål eller bunke. Skär gul lök och selleri grovt och lägg i botten av lergrytan. Fyll även kycklingen med grönsakerna. Gnid därefter in kycklingen med rubbing och toppa det hela med att hälla en ordentlig skvätt whiskey i kycklingen. Lägg kycklingen i lergrytan och stoppa in i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader och låt tillagas i 1 timme. Kolla att kycklingen är klar, annars så kör en stund till. Skyn som bildas i lergrytan under tillagning blir en god sås efter att du silat den (spara grönsakerna till kycklingsoppan nedan) och slagit på lite grädde. Grönsaker, rubbing, kycklingens inkrom och ben blir en bra bas till en riktigt god kycklingsopppa. Lägg allt överblivet i en kastrull, fyll kastrullen med vatten och koka under lock i någon timme. Häll i en skvätt vin och krydda efter tycke och smak. Sila sedan av allt, reducera ner och slå i en skvätt grädde. Njut.
Kyckling i lergryta
Ingredients
Instructions
Notes