Recept, mat och junkfood

Pulled pork i lergryta

Lergrytan – denna bortglömda pärla från 70-talisternas unga år … Minns du när mamma la grytan i blöt, stoppade in kycklingen i ugnen och fortsatte med att göra andra mamma-saker? Under tiden stod vi som fastnaglade vid ugnsfönstret. Kanske berodde det på att tecknad film bara sändes på tv på julafton, eller för att vi inte hade datorspel, men jag minns det som något vackert. Och jag kan än idag komma på mig själv med att titta på ugns-tv.
Så vad är mer naturligt än att utnyttja den fantastiska ler-uppfinningen till att göra pulled pork? Vi har gjort pulled pork förut här på Food Junkies, men man kan inte göra för många varianter av goda saker. Så här kommer en ny variant. Vi kan kalla den för Pulled Pork Svenne Seventies.

Tillagning sköter sig i stort sett själv. Det funkar till exempel utmärkt att sätta igång på kvällen och äta rätten till lunch dagen efter. Givet att man är bekväm med att sova med ugnen igång.
Lägg lergrytan i blöt, blanda ihop ingredienserna till såsen och plocka fram fläskkarrén. Det är ingen nackdel att använda fryst fläskkarré – den kommer garanterat att hinna tina.
pulled_pork_lergryta
 

Pulled pork
1 kilo fläskkarre

2 gul lök
4 vitlöksklyftor

Bbq-sås
2 dl ketchup
1 dl coca cola
2 tsk spiskummin
1 tsk farinsocker
1 tsk koriander
1 msk chipotle-pasta
whiskey

1. Lägg ett lager av lök i botten av lergrytan och placera fläskkarren ovanpå.
2. Lägg lök och vitlök runt om köttet. På bilden till det här receptet har vi dessutom garnerat med en Naga Jolokia-chili.
3. Blanda samman alla ingredienser till bbq-såsen och häll den över kött och lök.
4. Sätt på ugnen och ställ in grytan ganska långt ner. Måltemperaturen är runt 85 grader.
5. Gör något annat i 14-16 timmar.
6. Ta ur köttet ut ugnen och låt det svalna så att du kan dra isär det. (Använd plasthandskar om du vill.)
7. Medan köttet svalnar silar du bbq-såsen och reducerar den tills den blir nästan trögflytande. Smaka av såsen med lite honung och eventuellt Hickory liquid smoke för sötma respektive rökighet.