Dessert/ Recept

Friterat godis och kakor

Fritösen har gått varm hos oss och det mesta har gått ner i den vilket vi kommer att ha anledning att återkomma till. Men vi börjar baklänges och med desserten först. Godis är i vissa länder, läs USA, populärt att fritera. Och även kakor.
Vi tänker då på Deep Fried Oreos. Krispiga Oreo-kakor som får ett lager frityrsmet och en minut senare så har man en gyllene kaloribomb i sin hand. Men vi är ju i Sverige och då får man anpassa sig. Svenskarnas favorit är Ballerinakakor och varför inte låta en sån liten sockerbomb få träffa de brännande dropparna av gyllene olja.

Sagt och gjort så åkte ett halvt paket Ballerinakakor in i frysen och sen ner i fritösen. Upp kom små tefat med krämigt innehåll. Beroende på hur länge man låter dem ligga i så tappar kakan sin stuns. Smakmässigt så enades vi om att det inte spelade någon roll men vill man att det ska finnas någon form av krisp kvar i kakan så gäller det att ta dem precis när de är gyllenbruna. Några friterade ballerinakex och en kula vaniljglass och fredagsdesserten är fixad.

Generella tipset när det gäller att fritera godis och kakor är att stoppa dem i frysen en stund innan fritering. Viktigt också är att ha tillräckligt tjock frityrsmet för annars så rinner det av och oljan är chokladfärgad i ett nafs. Lycka till!

Friterad Ballerina kaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Dessert
Serves: 4
Prep Time: 10 minutes Cooking Time: 10 minutes Total Time: 20 minutes

Ingredients

  • 1 paket ballerina-kakor
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk

Instructions

1

Lägg ballerinakakorna i frysen.

2

Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ner ägget och mjölken.

3

Värm en fritös/kastrull med olja till 180 grader. Doppa de frysta kakorna i frityrsmeten och fritera i cirka 1 minut.

4

Ät med glass.

Notes

Andra friteringsidéer; Dumle - testade vi, mycket sött och gott. Snickers - en klassiker för den amerikanska publiken. Oväntat gott. Twix - fritera för länge och krispet stiker iväg. Helt okej.

You Might Also Like