Kött/ Recept

Bánh mì – smörgåsen från Vietnam

Bánh mì har varit en trendmacka under lång tid och numera är det många restauranger som säljer dessa vietnamesiska härligheter. Sitt franska arv har gett den en bärare i form av en baguette som strykes med ett lager paté och fylls sedan med härliga grönsaker, kött i alla dess former och massor med koriander. Det hela avslutas med ett lager sriracha-sås som får kröna verket.

Om du inte har testat dessa goda mackor så föreslår vi att du genast lägger in nedanstående recept i veckomatsedeln. Låt dig inte avskräckas av den färska jalapenon eller rättikan – alla måste få vara med och det går ihop väldigt fint i slutänden.

Bánh mì

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Vietnamesiskt
Serves: 4
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 1 hour Total Time: 1 hour 30 minutes

Fantastisk macka med smaker från Vietnam.

Ingredients

  • 4 st bake-off baguetter
  • 1 paket anklevermousse eller liknande kycklingpaté
  • 4 msk majonnäs
  • 1 flaska sriracha
  • 10 cm gurka
  • 1 färsk jalapeno
  • 1 kruka koriander
  • 1 morot
  • 1 rättika
  • 3 msk vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 6 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 150 g sidfläsk eller bacon
  • 200 g fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 3 msk fisksås

Instructions

1

Baka av baguetterna enligt instruktionen på förpackningen. Låt svalna något och lägg sedan i en plastpåse så de mjuknar.

2

Skär morot och rättika i stavar. Blanda vatten, risvinäger, 3 msk socker och salt och slå lagen över den skurna moroten och rättikan. Låt stå svalt ett par timmar.

3

Skär sidfläsket i 1 mm tunna strimlor och finhacka löken. Fräs sidfläsk och lök. Bryn fläskfärsen tillsammans med övriga ingredienser. Häll på fisksås, 3 msk socker och rör om. Häll upp i en ugnssäker form och kör på 200 grader i 40 minuter. Rör om då och då.

4

Skiva jalapeños tunt, plocka korianderbladen och skiva gurkan.

5

Dela baguetten och stryk ett lager majonnäs på den övre sidan och ett lager anklevermousse i botten. Lägg på den skivade gurkan, den inlagda morot/rättikan, köttröra, jalapeno och koriander. Toppa med sriracha-sås.

You Might Also Like

  • Bun Buns Skrivfelsmafia
    2013-07-12 at 15:01

    Gossar, under punkt 3 är det väl rimligtvis fisksås som ska ner i fläsket och inte risvinäger?

    Utförliga recept finns också på http://bunbun.se

    • Foodjunkies.se
      2013-07-22 at 23:49

      Tack! Det är rättat nu.