Kött/ Recept

Bánh mì – smörgåsen från Vietnam

Bánh mì är sommarens trendmacka och vi som bor i Stockholm har fått stifta bekantskap med Bunbun foodtruck som säljer dessa vietnamesiska härligheter. Sitt franska arv har gett den en bärare i form av en baguette som strykes med ett lager paté och fylls sedan med härliga grönsaker, kött i alla dess former och massor med koriander. Det hela avslutas med ett lager sriracha-sås som får kröna verket.

Om du inte har testat dessa goda mackor så föreslår vi att du genast lägger in nedanstående recept i veckomatsedeln. Låt dig inte avskräckas av den färska jalapenon eller rättikan – alla måste få vara med och det går ihop väldigt fint i slutänden.

banh mi

Bánh mì
för 4 personer
4 st bake-off baguetter
1 paket anklevermousse eller liknande kycklingpaté
4 msk majonnäs
1 flaska sriracha
10 cm gurka
1 färsk jalapeno
1 kruka koriander
1 morot
1 rättika
3 msk vatten
3 msk risvinäger
6 msk socker
1 tsk salt
150 g sidfläsk eller bacon
200 g fläskfärs
1 gul lök
3 msk fisksås

1) Baka av baguetterna enligt instruktionen på förpackningen. Låt svalna något och lägg sedan i en plastpåse så de mjuknar.
2) Skär morot och rättika i stavar. Blanda vatten, risvinäger, 3 msk socker och salt och slå lagen över den skurna moroten och rättikan. Låt stå svalt ett par timmar.
3) Skär sidfläsket i 1 mm tunna strimlor och finhacka löken. Fräs sidfläsk och lök. Bryn fläskfärsen tillsammans med övriga ingredienser. Häll på fisksås, 3 msk socker och rör om. Häll upp i en ugnssäker form och kör på 200 grader i 40 minuter. Rör om då och då.
4) Skiva jalapenon tunt, plocka korianderbladen och skiva gurkan.
5) Dela baguetten och stryk ett lager majonnäs på den övre sidan och ett lager anklevermousse i botten. Lägg på den skivade gurkan, den inlagda morot/rättikan, köttröra, jalapeno och koriander. Toppa med sriracha-sås.

You Might Also Like

 • Bun Buns Skrivfelsmafia
  2013-07-12 at 15:01

  Gossar, under punkt 3 är det väl rimligtvis fisksås som ska ner i fläsket och inte risvinäger?

  Utförliga recept finns också på http://bunbun.se

  • Foodjunkies.se
   2013-07-22 at 23:49

   Tack! Det är rättat nu.