Recept, mat och junkfood

Baby back ribs med hemlagad BBQ-sås

Dinka - elegant klocka

Vi älskar revbensspjäll och framförallt grillade revben. Råkar man vara lycklig ägare av en ordentligt stor grill där man kan köra rökigt och på mellantemperatur så finns möjligheten att göra riktig barbeque-grillning. Ett par timmar av rök och indirekt värme gör att köttet bryts ner och man får ett mört och fint revbensspjäll. Nu är vi tyvärr inte ägare av en sådan tingest utan får hålla till godo med klotgrillen.

Detta recept är anpassat för oss klotgrillsägare och även för dem som har mer bråttom att få maten på bordet. Revbensspjällen går utmärkt att förbereda någon dag innan och när det väl är grilldags så smörjs ett lager bbq-sås på ribsen och läggs på den glödande grillen.
grillade revbensspjäll

BBQ-sås
1 dl vatten
1 dl coca cola
1 msk kalvfond
1 dl tomatpuré
1 msk worcestershiresås
1/2 dl farinsocker
1 tsk liquid smoke
1 tsk chilipulver
svartpeppar

1) Blanda samtliga ingredienser i en kastrull.
2) Låt sjuda i cirka 45 minuter tills såsen har fått en simmig konsistens. Rör ofta.

Baby back ribs
2 kg tunna revbensspjäll
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt

1) Klyfta löken. Lägg samtliga ingredienser i en stor kastrull, täck med vatten och koka försiktigt i cirka 1 1/2 timme. När köttet börjar lossna från benen så är de klara. Kyl ned om de inte ska användas direkt.
2) Glacera de kokta revbensspjällen med BBQ-såsen ovan.
3) Lägg på grillen och låt få färg. Servera och njut! • BD

  ser gott ut!

  noterar att ni kokar era spjäll, läste nån lång pryl på en stor amerikanskgrillsajt jag ej minns namnet på, om varför man ej bör koka dem innan. tyvärr minns jag inte länken.

  själv har jag kokat ett par ggr utan så bra resultat. får testa igen!

 • Jag tycker personligen att det blir bättre att köra spjällen i ugnen innan grillning. Jag kör ugnen på 65-70 grader i 8-10 timmar.

 • Henrik

  Lindar in de först i plastfolie och sedan aluminiumfolie och kör låg temp i ugn.

 • Porky

  Baby back ribs är egentligen kamben som ofta blir bättre förkokta. Tunna revben (el. spareribs) funkar bättre att köra direkt på grill… På tal om kokning.