Äta ute

Middag på restaurang The Flying Elk

Recension från 2013:
I matkretsar har det väl inte gått någon förbi att Frantzén/Lindeberg nyligen har öppnat puben The Flying Elk i Gamla Stan. Det är en tidigare italienare vid Mälartorget som fick sätta livet till för den flygande älgen.

Vi kan väl säga direkt att maten var fantastiskt och upplevelsen blev bara bättre av den prisvärdhet som upplevdes.

Låt oss dröja kvar vid priserna. På Stockholms krogscen just nu dyker det upp stora komplex som Nosh & Chow och Taverna Brillo där de räknar med att fånga upp stans affärs- och representationsmiddagar. Priserna ligger relativt högt och i kombination med stora restauranger så hoppas man på en lönsam verksamhet.

The Flying Elk har hittat istället en betydligt rimligare prisnivå och kommer antagligen att få en helt annat omsättning på gäster och på så vis göra sin profit. Som gäst uppskattar jag tilltaget att få vällagad mat för en rimlig slant och i dessa tider och med rådande konkurrens så tror jag detta är ett vinnar-recept.

Varför är de framtida vinnare? Jo, maten. Här hittar vi skön bistromat i en vällagad och kreativ förpackning. Lekfullheten lyser igenom och det var länge sedan vi blev så här överraskade och glada av deras kompositioner. Det bästa är när man har en förväntansbild på hur det ska vara och hur det ska smaka och det överträffas. Det är precis vad som händer hos The Flying Elk.

theflyingelk_1
”Fattiga riddare” – Tryffel, parmesan & 25- årig balsamvinäger

theflyingelk_2
Engelsk cheddar gougères

theflyingelk_3
Skogssvamp- & kalvtungekroketter

theflyingelk_4
Hemmagjorda mandelpotatischips

theflyingelk_5
Bröd och vispat brynt smör

theflyingelk_6
Stekt oxhjärta med riven pepparrot och rotselleriremoulad, senap & oxsky.

theflyingelk_7
”Umami” – Confiterad kyckling, smör smaksatt med kycklingsky & soya, örtsallad med sherry- & tryffeldressing samt stekt ostronskivling & parmesan.

theflyingelk_8
Oxbringapaj med ankleverparfait – Rödlök- & portvinschutney, pumpa & karamelliserad apelsin.

Vi har grava kval hurvida vi ska publicera denna artikel då vi egentligen inte vill berättar hur bra det är. För vi vill ju egentligen bli stammisar och äta där flera dagar i veckan. Slinka in för en fattig riddare eller varför inte en krokett? Men vi offrar oss, att vi inte kommer att få bord när vi vill, för att berätta för er att ni borde gå dit. Gå dit!

You Might Also Like

 • Anders Johansson
  2013-03-14 at 15:11

  Fasen vad fint det låter och vad synd det är att jag inte bor i Stockholm och att jag har småbarn. Ni behöver inte direkt skämmas för att ni käkade för lite heller om ni satte i er allt det där. Det är viktigt att försöka vara mätt. Hela tiden.

  • Foodjunkies.se
   2013-03-14 at 22:33

   Haha, ja, vi bokstavligt talat rullade därifrån. Särskilt eftersom vi båda tog en varsin oxbringapaj till varmrätt…

 • facebook-583631061
  2013-03-14 at 18:22

  Vilket givet besök! Känns lite som en blandning av Lijontornets baklucka och Speceriet. Baklucka, roligt iOS-korrigering :)

  F/L ha aldrig riktigt lockat, men detta!