Recept, mat och junkfood

Perfekt pizzadeg hemma

Pizza är den nya hamburgaren. Som små svampar ur jorden dyker det upp trendiga pizzerior i varje stadsdel ofta med någon halvkänd kock bakom. Från New York där pizzan har fått ett uppsving vidare till Västkusten och Prostens Pizza och nu även i Stockholm. Vi tycker ju att pizza går precis lika bra att baka hemma och därför har vi testat oss fram till bästa pizzadagen.

Pizzadeg
recept för 2 runda pizzor
2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst
5 dl vetemjöl (300 gram)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker

Lös upp jästen i vattnet och rör sedan i resterande ingredienser. Blanda ihop till en kladdig deg och täck bunken med plastfilm. Låt jäsa i 45 minuter.

Nu är det dags att ta upp degen på ett mjölat bord och forma den till två bullar. Till vår hjälp tar vi brödbloggaren Martin som har lagt upp ett videoklipp på hur man gör detta.

Täck över bullarna med plastfilm och låt jäsa i 15 minuter. Dags för utbakning, och även här tar vi hjälp av Martin som får visa hur man kavlar ut sin pizza på bästa sätt.

Pizzabotten är utkavlad och nu är det dags att göra klart pizzan. Börja med ett tunt lager tomatsås och riven ost eller klickar med mozzarella. Detta är en bra bas för ytterligare ingredienser.

Nu ligger din pizza klar för ugnen och det är dags för gräddning.

Grädda din pizza
Baksten eller pizzasten
Det är ju inte alla som har en baksten hemma men det är en billig investering för att göra de bästa pizzorna. Enligt rykten så kan man köpa passande granitstenar på Bauhaus för under hundringen som ska fungera bra som bakstenar. Stenen gör att värmen kommer underifrån och du får något som liknar en stenugn. Problemet med hemmaugnar är att värmen är begränsad och i bästa fall får man upp temperaturen i 250 grader. På den lokala pizzerian är värmen troligtvis den dubbla varav att de gräddar pizzan på 4 minuter också. Baksten = bästa hemmapizzan.

När du står och gör pizzadegen så slänger du in bakstenen i ugnen på maxvärme och låter den stå inne en timme innan du ska grädda.

Plåt
Har man ingen baksten så kan man istället ta en ugnsplåt som man ställer in en kvart innan det är dags att grädda pizzan. Vänd den upp och ner så den uppbuktade sidan är uppåt i ugnen. Där är det meningen att pizzan ska gräddas. Maxvärme även här.

Oavsett vilken av oavstående metoder som används så är tanken att man skjuter in pizzan i ugnen på den heta ytan. Lättast är det att lägga pizzadegen på ett bakplåtspapper och sedan använda en skärbräda eller liknande som pizza-spade.

pizza_chili