Recept/ Tillbehör

Inlagd chili

Inlagd chili

Tröttnat på att hala fram de massproducerade burkarna med ”hot and spicy” jalapeño när det är dags för fredagsmyset? Lösningen är otroligt enkel: gör det själv.

Som belöning för din ansträngning får du inlagd chili som inte bara smakar godare, utan som faktiskt har lite tuggmotstånd kvar.

Huvudanledningen till att vi själva börja göra egen inlagd chili var faktiskt just konsistensen. Den färdigköpta fungerar hyggligt som krydda och det är ett enkelt val när det är bråttom att fixa fredagens mathögtid (tacos). Men när det kommer till tuggmotstånd verkar det finnas en konspiration där ute i snabbkökshyllorna.
Den färdiginlagda chilin är sladdrig bortom sans. Det gillar inte vi. Men skulle du gilla det är det bara att låta chilin koka lite längre, så får du precis samma resultat. Fast lite godare.

Inlagd chili

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tillbehör
Serves: 1
Prep Time: 10 minutes Cooking Time: 10 minutes Total Time: 20 minutes

Ingredients

 • 400-500 g chilifrukter
 • 4 dl äppelcidervinäger
 • 4 dl vatten
 • 4 msk socker
 • 1,5 tsk salt

Instructions

1

Skölj och dela upp chilifrukterna – välj sort efter önskad styrka.

2

Lägg dem i en kastrull och häll på övriga ingredienser. Låt koka upp och rör om.

3

Under resan gång känner du på chilibitarna och lyfter av kastrullen när konsistensen börjar kännas rätt. Räkna med mellan 3-5 minuter.

4

Medan du kokar din vinäger-/socker-/salt-/chili-mix finns det egentligen bara en viktig sak att tänka på: sörj för god ventilation, som en gammal varningsetikett skulle sagt. Kokande vinäger luktar, en hel del. Och doften sitter kvar i köket, ett bra tag.

5

Låt svalna lite och slå i en tesked Atamon (natriumbensoat) som konserveringsmedel om du vill.

6

Dela upp chilin och lagen i några tätslutande burkar och kyl. Kan du inte hålla dig går det utmärkt att sätta igång och äta ganska omgående.

You Might Also Like

 • Anders Johansson
  2013-02-10 at 13:04

  Ja det är väldigt mycket godare att lägga in sin chili själv. Jag brukar blanda lite för att det ska bli snyggt men det är lite farligt då man ibland råkar på en habanero-mina :-). Annars kan jag tycka att det passar att krydda lite också. Det beror lite på vad man ska ha den till och senast gjorde jag såhär: http://barariktigmat.se/2012/september/picklad-chili.html med rätt tydlig spiskumminsmak.

  • Foodjunkies.se
   2013-02-10 at 18:37

   Kollade in din picklade chili, riktigt stiligt! Tack för tipset om kryddning – det måste testas.

 • Emelie Svenningsson
  2013-10-08 at 18:46

  Tack för receptet :) Gud va gott det blir!

 • laippajuusto
  2015-10-24 at 09:21

  Kanon, ska prova! Jag har växthuset fullt av 15 cm långa chillifrukter.