Kokböcker

Bokrecension: Texas BBQ av Jonas Cramby

Vid första bläddringen av den här boken så kände jag direkt – ”så jävla bra, den här kokboken hade jag velat skriva”. Det är ju verkligen inget dåligt första intryck och när man väl fick dyka in i den vidare så blev man inte heller besviken. En riktigt trevlig kokbok som tar upp grunderna i grillning, rubs och såser samt en genomgång av köttstycken med tillhörande recept.

texasbbq_cramby2

Boken är uppdelad i ovanstående beskrivna kapitel och det börjar med utrustning och vad man bör ha för att genomföra bbq-grillning. Själva kärnan i kryddning och smak gås raskt igenom med olika typer av rubbing, såser och andra passande tillbehör. Bra guide till att göra sin egen label på rubbingen och ge bort till vänner.

På receptsidan så hittar man det man behöver, varken mer eller mindre. Och bbq är ju i grunden enkelt fast det tar massor med tid. De flesta djur är representerade, allt från kyckling till lamm. Och inte helt oväntat så kombineras recepten med de föregående beskrivna rubbingarna och såserna.

Bilderna i boken är genomgående snygga som attan och saliven bokstavligt talat rinner när man tar sig igenom boken.

texasbbq_cramby3

Det som jag saknade var djupare läsning om grillarna och själva grillningen. Hade ju varit hur grymt som helst om några sidor hade ägnats åt hur man bygger en egen tunngrill. Och när man väl kommer till själva bbq-grillningen så verkar det finnas hur många små tricks som helst som man gärna hade läst till sig om i denna bok.

Oavsett vad vi saknar så kan vi bara konstatera – Jonas Cramby, du är grillkungen!
Det samlade betyget från oss kan inte bli annat än 5 rökiga fläskkarrer av 5.

You Might Also Like

 • Jon I. Palmqvist
  2013-05-08 at 08:08

  Cramby har beskrivit bygget av en grilltunna på sin Café-blogg: http://cramby.cafe.se/sa-gor-du-en-bbq-smoker-del-1/

  • Majk
   2013-05-08 at 12:02

   . . . och i hans Tex Mex bok

 • Sandra
  2013-05-21 at 13:36

  Tack för boktips! Boken är nu inhandlad!