Kokböcker

Bok: Hamburger Gourmet

Oortodoxa och nya hamburgerrecept, snygg formgiven och inspirerande tillbehör. Ny kokbok om hamburgare, en dröm för alla hamburgerälskare.

Men den är inte felfri. Och är du hamburger-puritarian så rulla ner sotarmössan och sluta läs nu.

Innan jag fick boken i min hand så var farhågan att detta var ytterligare en bok som rapade upp hamburgare med olika toppings. Det visade sig inte vara fallet då det är en trevligt komponerad bok med ibland något udda, i alla fall för den svenska gommen, kreationer. I boken hittar man 58 recept varav de flesta är hamburgare i någon form. Flest köttburgare såklart men även några varianter på vegetariskt, kyckling och havets frukter. Som militant köttätare kan jag konstatera att några av de vegetariska burgarna såg riktigt bra ut och kommer att provlagas. Det svaga kortet var de burgarna som hade sitt ursprung ur havet då dessa recept kändes något tråkiga.
Hummer-burgaren består i princip av att man hackar hummer samt mango och lägger dessa i ett hamburgerbröd. Hummern förtjänar ett bättre öde än så.

bok hamburger gourmet

På köttburgarsidan hittar vi några riktiga godbitar som fläskkött med asiatisk touch, några med bärs och whisky (hey, vad kan få fel med sprit i maten?) och gourmetvarianten anklever/nötkött/mjuk pepparkaka. Det bör ju tilläggas att boken går över grunderna ganska snabbt och man hittar ett brödrecept samt väldigt kortfattat om kött och malning. Men och andra sidan vill man nörda ner sig i sånt så ska man nog istället kolla på Flippin Burgers-boken.

Allt är som sagt inte guld och gröna skogar. Boken är ursprungligen utgiven på franska och tidvis är det väldigt påtagligt att det är översatt. Inte omöjligt att det har gått från franska till engelska och vidare till svenska. Oklart. Rena felöversattningar och korrfel som exempelvis grillplatta(?) som på sidan efter har fått den rätta benämningen stekhäll. Även i recepten smyger det sig in och det är lite för mycket för att det inte ska märkas.

bok hamburger gourmet

Är man det minsta formintresserad kommer man troligtvis att gilla boken. Snygga foton och fina små element i form av symboler som känns rätt i tiden. Den platsar nästan bredvid Icon-tidningen på vardagsrumsbordet.

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att detta är boken för dig som har tröttnat på din vanliga hamburgare, har ett öppet sinne och vill prova något nytt. Kan också funka som
gåbort-present till familjen som har allt.

You Might Also Like