Kokböcker

Bokrecension: Soda, lemonad och snacks

I pressreleasen kan man läsa att boken ska lära mig att koka hemgjord sodasyrup på bär och örter. Även ska jag få lära mig att jäsa naturligt fermenterad soda. Hipstermössan lyser som Rudolfs mule en vinternatt.

Men så fel jag ska ha. Detta är ju en svinskön, välskriven och inspirerande bok med roliga drycker och en massa härliga snacksrecept.

Vi börjar i dryckeshyllan och det som lät så mossigt att koka sin egen sodasyrup var ju faktiskt inte så tokigt. Det finns väl en och annan kolsyremaskin ute i stugorna och vill man piffa upp sitt kolsyrade vatten kan man hitta recept med smak av hallon eller varför inte British Lemonade. Gillar man tuggummit Big Red så finns recept på syrup för Cinnamon Soda.

bok_soda3

Men den stora behållningen i boken är alla de små snacks som dyker upp. Vi älskar friterat och i boken hittar man ett uppslag med, förutom grundreceptet med Jalapeno och ost, Poppers och där hittar vi bland annat en variant med surkål, bacon och ost.
Varför gå loss i chipshyllan när man kan göra sina egna chips och smaksättningar. Tryffel- och kantarellchips torde väl tilltala oss svenskar.

bok_soda2

Det är just variationen som gör att vi gillar den. I dryckesreceptet med Agua Fresca så följs det pedagogiskt upp med hemgjorda tortillachips och dip. Men det vi tilltalas mest av är de unika tilltugg som boken innehåller. Dryckerna är bonus.
Vi önskar att författaren, Tove Nilsson, gör en hel bok bara om snacks, smårätter och friterat.

bok_soda4

You Might Also Like