Potato Buns, eller potatisfrallor som det kanske skulle heta på svenska, är något som kommer rakt av från det stora landet väst. Upptakten är många amerikaners favorithamburgerbröd, Martins Potato Rolls, som anses vara det bästa hamburgerbrödet som går att köpa i butik. Själva brödet är väldigt mjukt och fluffigt och passar perfekt till hamburgare.
Vi har tidigare nämnt i vårt andra hamburgerbrödsrecept, så är det är väldigt varierat utbud på hamburgerbröd. Många gillar Max Frisco-bröd men enligt oss alldeles för sött. Vi ville hitta ett alternativ till vårt vanliga hamburgerbröd och Potato Buns kändes som ett bra alternativ. Uppdrag blev till att testa fram ett bra recept som ändå var hyffsat enkelt att göra.
Svenska hamburgersajten hamburgare.org har experimenterat ordentligt och kommit upp med ett bra recept på potatisfrallor som vi har jobbat vidare med. Detta recept är något justerat och framförallt förenklat med färre moment. En hushållsassistent/degblandare är att föredra samt en våg är ett måste.
Uppdatering:
Detta har varit vårt favoritrecept när vi har gjort hamburgerbröd det senaste året. Och som alla favoritrecept så vill man göra det ännu bättre. Vi har gjort små justeringar i receptet för att få det att hålla köttsafterna bättre. En riktigt juicy burgare genererar ju en del vätska och då gäller det att brödet fixar det. Och det gör det nu.
Bästa brödet! Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 40 grader. Blanda potatismospulver, jäst, salt och socker i degblandaren och slå över den varma mjölk- och vattenblandningen. Rör runt tills det har löst sig och är en simmig vätska. Vänd ner mjölet i degblandaren och kör ett par minuter tills degen har gått ihop. Knäck ner ägget i degen och kör ett par minuter till så det blandas i ordentligt. Vänd slutligen ner smöret i degen och kör cirka 10 minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med plastfilm och låt jäsa i cirka 45-60 minuter. Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 16 lika stora degklumpar (ca 85 g styck). Forma till bollar, platta till ordentligt och lägg på en plåt. Låt jäsa i 60-90 minuter. Vispa ihop ägg och 1/2 tsk vatten, pensla bröden. Grädda i 11-12 minuter på 200 grader tills de har fått fin färg. När de har svalnat något så läggs bröden i en platspåse så blir de riktigt mjuka. Går bra att frysa.Potato Buns - Hamburgerbröd
Ingredients
Instructions
Notes
Martin
2013-06-09 at 12:51Detta receptet är sjukligt bra, jag brukar slänga i lite chiliflakes i degen också :-)
Sara
2013-11-09 at 19:04Jamen, potatismospulver??? Vem f-n har sånt hemma?
Daniel
2014-02-21 at 11:32Vem har jäst hemma? Potatismos finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker :) Det gör stor skillnad med receptet, testa!
Åberg
2015-03-29 at 12:29Ha jästen i frysen, funkar hur bra som helst.
Kenneth
2015-04-30 at 10:01Tack för tipset
Jacob Lerenius
2014-01-26 at 18:39Helt fantastiskt! Gjorde XL variant, 200g kött i och det blev oslagbart tack vare detta recept
CJ
2014-02-03 at 18:43vad skulle potatismospulvret motsvara i vanlig potatis?
Ber jag dig dra åt helvete så kanske jag får sällskap där | Styrkelabbet
2018-08-31 at 12:26[…] Det här är det hamburgerbröd jag bakar oftast. Perfekt till […]