Baka/ Hamburgare/ Recept

Hamburgerbröd – vårt bästa recept på Potato Bun

Hamburgerbröd

Potato Buns, eller potatisfrallor som det kanske skulle heta på svenska, är något som kommer rakt av från det stora landet väst. Upptakten är många amerikaners favorithamburgerbröd, Martins Potato Rolls, som anses vara det bästa hamburgerbrödet som går att köpa i butik. Själva brödet är väldigt mjukt och fluffigt och passar perfekt till hamburgare.

Vi har tidigare nämnt i vårt andra hamburgerbrödsrecept, så är det är väldigt varierat utbud på hamburgerbröd. Många gillar Max Frisco-bröd men enligt oss alldeles för sött. Vi ville hitta ett alternativ till vårt vanliga hamburgerbröd och Potato Buns kändes som ett bra alternativ. Uppdrag blev till att testa fram ett bra recept som ändå var hyffsat enkelt att göra.

hamburgerbröd - potato buns

Svenska hamburgersajten hamburgare.org har experimenterat ordentligt och kommit upp med ett bra recept på potatisfrallor som vi har jobbat vidare med. Detta recept är något justerat och framförallt förenklat med färre moment. En hushållsassistent/degblandare är att föredra samt en våg är ett måste.

Uppdatering:

Detta har varit vårt favoritrecept när vi har gjort hamburgerbröd det senaste året. Och som alla favoritrecept så vill man göra det ännu bättre. Vi har gjort små justeringar i receptet för att få det att hålla köttsafterna bättre. En riktigt juicy burgare genererar ju en del vätska och då gäller det att brödet fixar det. Och det gör det nu.

Potato Buns - Hamburgerbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Bakning
Serves: 16
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 5 hours Total Time: 5 hours 30 minutes

Bästa brödet!

Ingredients

  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl potatismospulver
  • 15 g färsk jäst eller 5 g torrjäst
  • 10 g salt
  • 30 g socker
  • 715 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • 60 g rumstempererat smör
  • 1 ägg+vatten för pensling

Instructions

1

Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 40 grader.

2

Blanda potatismospulver, jäst, salt och socker i degblandaren och slå över den varma mjölk- och vattenblandningen. Rör runt tills det har löst sig och är en simmig vätska.

3

Vänd ner mjölet i degblandaren och kör ett par minuter tills degen har gått ihop.

4

Knäck ner ägget i degen och kör ett par minuter till så det blandas i ordentligt.

5

Vänd slutligen ner smöret i degen och kör cirka 10 minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med plastfilm och låt jäsa i cirka 45-60 minuter.

6

Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 16 lika stora degklumpar (ca 85 g styck). Forma till bollar, platta till ordentligt och lägg på en plåt. Låt jäsa i 60-90 minuter.

7

Vispa ihop ägg och 1/2 tsk vatten, pensla bröden.

8

Grädda i 11-12 minuter på 200 grader tills de har fått fin färg.

9

När de har svalnat något så läggs bröden i en platspåse så blir de riktigt mjuka.

Notes

Går bra att frysa.

You Might Also Like

  • Martin
    2013-06-09 at 12:51

    Detta receptet är sjukligt bra, jag brukar slänga i lite chiliflakes i degen också :-)

  • Sara
    2013-11-09 at 19:04

    Jamen, potatismospulver??? Vem f-n har sånt hemma?

    • Daniel
      2014-02-21 at 11:32

      Vem har jäst hemma? Potatismos finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker :) Det gör stor skillnad med receptet, testa!

      • Åberg
        2015-03-29 at 12:29

        Ha jästen i frysen, funkar hur bra som helst.

        • Kenneth
          2015-04-30 at 10:01

          Tack för tipset

  • Jacob Lerenius
    2014-01-26 at 18:39

    Helt fantastiskt! Gjorde XL variant, 200g kött i och det blev oslagbart tack vare detta recept

  • CJ
    2014-02-03 at 18:43

    vad skulle potatismospulvret motsvara i vanlig potatis?

  • Ber jag dig dra åt helvete så kanske jag får sällskap där | Styrkelabbet
    2018-08-31 at 12:26

    […] Det här är det hamburgerbröd jag bakar oftast. Perfekt till […]