Friterat är ju godast och friterat bakverk är ju inget undantag. Här kommer ett kanonrecept på munkar. Vi har också lagt några tips i receptet på vad man kan fylla dem med. Och då kan det bli både förrätt och efterrätt. Vad sägs om en anklevermunk eller varför inte en chokladmunk. Prova båda – det blir gott.
Munkar
En mindre sats, perfekt för att göra små mumsbitar efter en stadigare middag.
Ingredients
- 1,25 dl mjölk (värmd till 37 grader)
- 1/4 pkt jäst
- 0,5 dl strösocker
- 50 g smör, smält
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
Instructions
Lös upp jästen i mjölken och häll i smöret.
Addera resterande ingredienser och kör i degblandare i 5 minuter eller knåda för hand den dubbla tiden. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.
Stjälp upp degen och forma lagoma bollar. Lägg på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i 15 minuter.
Värm olja i fritös eller kastrull till 180 grader. Fritera munkarna tills de är gyllenbruna.
Låt munkarna rinna av på hushållspapper.
Notes
Tips på fyllning: Förrätt - vispad anklevermousse och jordgubbssylt; Efterrätt - chokladmousse