Godare än vad det låter. Svintunga, eller gristunga, är helt klart en underskattad styckningsdel. Äts i princip bara till jul och det är troligtvis inte den rätt som går mest på julbordet. Väl tillagad så blir den väldigt mör, fångar upp smaker bra och putsar man den väl så är det svårt att skilja från något annat långkokt kött.
Sen så ska man ju inte underskatta överraskningsmomentet när man ställer fram detta till sina gäster och de undrar efteråt vad det är för gott de precis har ätit. Och då kan man med glädje upplysa dem om att det är svintunga.
Rensa tungan från eventuella senor. Koka upp tungan och skumma av. Lägg i morot, lök, lagerblad, stjärnanis och pepparkorn och koka i minst 2 timmar under lock på svag värme. Pröva med en sticka om köttet känns är mört. Ta upp och låt svalna av. Skär bort den översta hinnan så det rena köttet blottläggs. Skär tungan i kuber och arrangera som på bilden med sriracha-sås, lök och koriander.Taco på gristunga
Ingredients
Instructions
Anders Johansson
2013-02-24 at 20:45Fantastiskt! Jag älskar det. Det är klart man ska äta svintunga, jag gör det nästa helg känner jag. Känner att inte hela familjen är så sugna men det ska jag nog kunna ljuga ihop något om.
Foodjunkies.se
2013-02-25 at 21:24Vi hejar på från vårt håll. Klart familjen ska få äta tunga!