Recept, mat och junkfood

Ugnsbakat fläsklägg med surkål

Tyskarna har ju sin schweinshaxe och vi har fläsklägg i ugn. I den tyska versionen så används orimmat fläsk medan i Sverige så är det helt klart lättast att få tag på rimmat fläsklägg så det kör i alla vi på food junkies med. Det kokta fläsklägget är väl absolut det vanligaste men denna variant blir bra mycket roligare och i vårt tyckte godare.

När man får lite snits på det hela så får man en perfekt krispig svål och ett trådigt, mört kött. Och eftersom fläsklägg oftast är extremt billigt så får man mycket väldigt mycket god mat per investerad krona. Gott, rustikt och billigt.
Fläsklägg i ugn med surkål och dijonsenap

Ungsbakade fläsklägg med surkål
1 kg rimmade fläsklägg med svål
1 msk torkad fänkål
2 dl surkål, typ druvans på burk
1 äpple
2 msk dijonsenap
en burk cornichons

1) Skär rutnät i svålen, mortla fänkålen och gnid in fläsket.
2) Kör i ugn på 125-150 grader ett par timmar tills köttet lossnar lätt från benet.
3) Sista 15 minuterna, dra upp till 200 grader så att svålen blir krispig.
4) Riv äpplet och fräs ihop med surkålen i en kastrull. Krydda upp med salt och peppar.
5) Servera med en klick dijonsenap och cornichons.