En blogg om mat, dryck och upplevelser

Inlagd chili

Tröttnat på att hala fram de massproducerade burkarna med ”hot and spicy” jalapeño när det är dags för fredagsmyset? Lösningen är otroligt enkel: gör det själv.

Som belöning för din ansträngning får du inlagd chili som inte bara smakar godare, utan som faktiskt har lite tuggmotstånd kvar.

Huvudanledningen till att vi själva börja göra egen inlagd chili var faktiskt just konsistensen. Den färdigköpta fungerar hyggligt som krydda och det är ett enkelt val när det är bråttom att fixa fredagens mathögtid (tacos). Men när det kommer till tuggmotstånd verkar det finnas en konspiration där ute i snabbkökshyllorna.
Den färdiginlagda chilin är sladdrig bortom sans. Det gillar inte vi. Men skulle du gilla det är det bara att låta chilin koka lite längre, så får du precis samma resultat. Fast lite godare.

Inlagd chili

Inlagd chili
400-500 g chilifrukter
4 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
4 msk socker
1,5 tsk salt

1) Skölj och dela upp chilifrukterna – välj sort efter önskad styrka.
2) Lägg dem i en kastrull och häll på övriga ingredienser. Låt koka upp och rör om.
Under resan gång känner du på chilibitarna och lyfter av kastrullen när konsistensen börjar kännas rätt. Räkna med mellan 3-5 minuter.

Medan du kokar din vinäger-/socker-/salt-/chili-mix finns det egentligen bara en viktig sak att tänka på: sörj för god ventilation, som en gammal varningsetikett skulle sagt. Kokande vinäger luktar, en hel del. Och doften sitter kvar i köket, ett bra tag.

3) Låt svalna lite och slå i en tesked Atamon (natriumbensoat) som konserveringsmedel om du vill.
Dela upp chilin och lagen i några tätslutande burkar och kyl. Kan du inte hålla dig går det utmärkt att sätta igång och äta ganska omgående.