Recept

Kyckling med rubbing i lergryta

Förra gången vi använde lergrytan blev det pulled pork. Men vi kan bara inte bortse från det klassiska originalet: kyckling. Men givetvis försöker vi smyga in influenser från sydstats- och tex-köket i form av lite rubbing som gör kycklingskinnet än mer åtråvärt. Som bonus blir dessutom kycklingsoppan på resterna ännu bättre.

Kyckling i lergryta är sannolikt den enklaste kycklingrätten du kan ge dig på. Den sköter sig själv och risken för antingen rå eller torr kyckling är i princip obefintlig. Räkna med att tillagningstiden ligger kring en och en halv timme, lite mer om kycklingen är storväxt (>2 kg).
kyckling_lergryta
Börja med att blötlägga lergrytan.

 

Rubbing
2 msk spiskummin
1-2 msk ancho chili
2 msk senapsfrön
2 msk farinsocker
1 msk peppar
1 msk salt

Mortla ancho chili, senapsfrön och peppar. Den sistnämnda kan så klart malas istället, men använd gärna långpeppar eller någon annan mer smakrik peppar. Blanda alla kryddor i en skål eller bunke.

 

Kyckling
2 kg hel kyckling
2 gula lökar
2 stjälkselleri
2-4 msk whiskey

Skär gul lök och selleri grovt och lägg i botten av lergrytan.
Fyll även kycklingen med grönsakerna.
Gnid därefter in kycklingen med rubbing och toppa det hela med att hälla en ordentlig skvätt whiskey i kycklingen.
Lägg kycklingen i lergrytan och stoppa in i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader och luta dig tillbaka i 1½ till 2 timmar.

Skyn som bildas i lergrytan under tillagning blir en god sås efter att du silat den (spara grönsakerna till kycklingsoppan nedan) och slagit på lite grädde.

 

Kycklingsoppa
1 st rester från ovanstående
vin

Grönsaker, rubbing, kycklingens inkrom och ben blir en bra bas till en riktigt god kycklingsopppa. Lägg allt överblivet i en kastrull, fyll kastrullen med vatten och koka under lock i någon timme. Häll i vin och krydda efter tycke och smak. Sila sedan av allt och reducera.

You Might Also Like