Kött/ Recept

Köttbullar – ägg, gluten och laktosfria

Du kanske tvivlar – inför julbord, påskmiddag eller midsommar. Hur ska egentligen en köttbulle skapas? Barnen vill ha Mamma Scan eller Pappa Felix. Ditt hjärta säger: jag snidar mina egna bullar.

Alla har vi olika vägar till köttbullen. Här kör vi på den enkla stilen. Din mamma/pappa må ha blandat i både det ena och det andra. Allt från ströbröd och ägg till mjöl och lök. Men vi fokuserar på det viktiga: kött.

Det viktiga att leta efter när du scoutar köttråvara till dina bullar är: fett. Den vanliga nötfärsen som du hittar i butik är runt tio procent fett. Och när du gör riktiga köttbullar vill du komma högre än så. Spana därför in dig på de fettrika högrevsbitarna och komplettera med en riktigt fet sidfläskbit. En förutsättning här är så klart att du maler själv, eller ber slaktaren mala åt dig.

Tre delar nöt, en del gris. Rulla bollar och du är hemma. För lite fett och de kommer inte att hålla ihop. Så fettet är viktigt.

Köttbullar utan ägg och ströbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Husmanskost
Serves: 70 köttbullar
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 30 minutes Total Time: 1 hour

Ägg-, laktos- och glutenfria köttbullar.

Ingredients

  • 900 gram högrev, gärna med mycket fett
  • 300 gram rökt sidfläsk
  • 1 tsk finmalt chipotle
  • 1 tsk finmalt ancho chili

Instructions

1

Mal högrev och sidfläsk.

2

Blanda den nymalda färsen med kryddblandningen. Gör en provboll och stek för att justera saltstyrkan. Salta vid behov.

3

Rulla till köttbullar och stek i smör.

You Might Also Like