Kött/ Recept

Köttbullar – ett recept med mera kött

Du kanske tvivlar – inför julbord, påskmiddag eller midsommar. Hur ska egentligen en köttbulle skapas? Barnen vill ha Mamma Scan eller Pappa Felix. Ditt hjärta säger: jag snidar mina egna bullar.

Alla har vi olika vägar till köttbullen. Här kör vi på den enkla stilen. Din mamma/pappa må ha blandat i både det ena och det andra. Allt från ströbröd och ägg till mjöl och lök. Men vi fokuserar på det viktiga: kött.

Det viktiga att leta efter när du scoutar köttråvara till dina bullar är: fett. Den vanliga nötfärsen som du hittar i butik är runt tio procent fett. Och när du gör riktiga köttbullar vill du komma högre än så. Spana därför in dig på de fettrika högrevsbitarna och komplettera med en riktigt fet sidfläskbit. En förutsättning här är så klart att du maler själv, eller ber slaktaren mala åt dig.

Tre delar nöt, en del gris. Rulla bollar och du är hemma. För lite fett och de kommer inte att hålla ihop. Så fettet är viktigt.

kottbullar

Köttbullar, ca 70 st
900 gram högrev, gärna med mycket fett
300 gram rökt sidfläsk
1 msk chiliblandning

Chiliblandning
1 del chipotle (rökt)
1 del chile ancho

Finhacka chilin på bästa möjliga sätt. Stavmixer, mortel eller till och med kaffekvarn – trägen vinner. Målet är att få det hela relativt finmalet.

Blanda den nymalda färsen med kryddblandningen.
Rulla till köttbullar och stek i smör.

You Might Also Like