Denna franska klassiker är ett måste för alla köttälskare. Choucroute garnie betyder, fritt översatt, surkål med tillbehör. Det finns ingen exakt receptutformning, utan varje familj har sitt eget och varianterna är otaliga.
Grunden är en surkålsbas som kokas tillsammans med sidfläsk, kryddor och en skvätt vin om det finns. Till detta kan man lägga olika köttkomponenter, såsom fläskkorv, tjocka revbensspjäll och fläsklägg, alla från grisen.
Vi brukar även köra kombinationen confiterat anklår, eller kycklinglår med tjocka stekta skivor sidfläsk och korv. Fågel, gris och nöt är ju inte helt fel att få på samma tallrik.
Gör som fransmännen och hitta din egen köttiga variant på denna varma vinterrätt.
En härlig värmande rätt som kommer väl till pass de lite mer ruggiga dagarna. Variera med andra sorters kött såsom konfiterad anka, grillad kyckling eller en långbakad fläsksida Fräs bacon och lök i en vid kastrull tills det börjar få färg. Lägg i rivet äpple, kycklingbuljong, vitt vin, sherryvinäger, lagerblad, kummin och låt koka ihop i cirka 45 minuter. Späd med mer kycklingbuljong om det börjar koka torrt. När surkålen känns färdig och väl uppsmakad med salt och peppar så är det dags att montera anrättningen. Dra sönder fläsklägget i grova strimlor och blanda försiktigt ner i surkålen. Stek korven, värm revbensspjällen i ugnen och lägg ovanpå surkålen. Strössla över persilja. Serveras med senap och cornichons.Choucroute garnie - med fläsklägg, revben och korv
Ingredients
Instructions
Anders Johansson
2013-02-12 at 16:17Mycket trevligt recept på surkål. Det kommer nog göras efter exakt det receptet. Det är dessutom fint med köttchock.