Baka/ Hamburgare/ Recept

Hamburgerbröd – så bakar du det bästa brödet själv

Hamburgerbröd

En av grundpelarna i en bra hamburgare är givetvis brödet. Och det är en enorm skillnad på bröd och bröd och även om det i Sverige komma mycket bättre färdiga hamburgerbröd med all från de söta Frisco-bröden från Max till de extremt fluffiga briochebröden från Garant. 

Är man ute efter ett kvalitetsbröd så kan man vända blicken mot Bageri Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad som är leverantör åt de som satte den svenska hamburgaren på kartan, Flippin Burgers. De säljs över disk på bageriet och nu var det många år sedan vi var där men vill minnas att de var ordentligt prissatta. Vi kanske inte tycker att det är värt att betala fem gånger så mycket jämfört mot industribröden.

Enda lösningen som vi såg det är ju att baka själva och jag som skriver detta ska ju villigt erkänna att jag inte är någon fena på att baka. Tricket som jag nu lärt mig är med en köksvåg så blir bakningen mycket enklare och resultatet blir bra varje gång. Så har du ingen våg, iväg och handla direkt!

Receptet är inspirerat av flera och jag har testat mig fram men grunden kommer ifrån New York Times jakt efter den perfekta hemma-burgaren. Våga baka, det kommer att ta dina hamburgare till en helt annan nivå.

Deg till hamburgerbröd
Degen i sin bunke.
Hamburgerbröd

Hamburgerbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Bakning
Serves: 10 bröd
Prep Time: 1 timme Cooking Time: 4 timmar Total Time: 5 timmar

Detta recept har hängt med i många år och det är fortfarande vårt bästa recept och användas ofta.

Ingredients

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 medelstort ägg
  • 40 g smör (ca 2 msk)
  • 525 g vetemjöl special (ca 8,5 dl)
  • 1 litet ägg till pensling av bröden

Instructions

1

Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.

2

Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig. Vispa ägget lätt och häll ner i jästvätskan.

3

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt jästvätskan.

4

Knåda degen i degblandare i cirka 5 minuter eller 10 minuter om du kör för hand.

5

Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 h).

6

Ta ut degen och dela i 10 bitar (ca 90 g per bulle). Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen.

7

Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).

8

Vispa upp ett litet ägg och pensla bröden innan gräddning.

9

Grädda på 200 grader i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

10

Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.

Notes

Glöm inte att rosta insidan av bröden innan burgaren läggs på.

You Might Also Like

  • Anders Johansson
    2013-01-01 at 22:07

    Jag använde ert recept i kväll. Det liknar ju väldigt många andra hamburgerbrödrecept men det blev i alla fall väldigt bra. Jag körde dock manitoba cream istället för vetemjöl special. Det tror jag man vinner lite jäskraft på.

    • Foodjunkies.se
      2013-01-03 at 23:27

      Kul att det blev bra. Stämmer, det liknar andra recept och det är små justeringar efter eget tycke och smak. Bra tips med mjölet.

  • Hamburgerbröd – vårt bästa recept | food junkies
    2013-04-05 at 08:01

    […] #1 Jalapeno poppers med citronmajonnäs Texas Chili – Världens bästa chili-recept Hamburgerbröd – så bakar du det bästa brödet själv Confiterad gris med rostad […]

  • Krille
    2013-06-16 at 21:19

    Blev görbra, jättefin höjd och mjuka saftiga bröd. Åts tillsammans med grillade älgfärsburgare.

    • Foodjunkies.se
      2013-07-23 at 00:00

      Kul att höra!

  • klantonp
    2013-06-17 at 17:41

    Penslade bullarna med äggula, blev sjukt bra! :)

    • Foodjunkies.se
      2013-07-23 at 00:00

      Bra tips!

  • MIkaela
    2013-09-06 at 17:53

    Jag gjorde nio av degen, för det passade antalet middagsgäster bäst men jesus vad de jäste. Nästa gång ska jag göra tolv av samma deg och istället platta till dem extra. Bra deg, smidig att arbeta med!

  • Cissikexet
    2013-09-22 at 20:32

    Gjorde dessa idag, och de var helt perfekta! Jag blev så sjukt överraskad över hur mycket godare det tydligen är att baka egna. Jag har levt i en lögn hela mitt liv!
    Tack :D

  • Hamburgerbröd av briochetyp | food junkies
    2013-11-14 at 08:06

    […] Hamburgerbröd – så bakar du det bästa brödet själv Confiterad gris med rostad vitlöksmajonnäs Pulled pork tacos med guacamole – Mextema #3 Hemgjord pizza – så gör du den bättre Salty Almond Apple Pie – en godare äppelpaj […]

  • Tommy
    2014-04-14 at 11:06

    Tjena!

    Hur är det att frysa ner dessa direkt efter bakning?

    Funkar det eller tappar man mycket av konsistens och smak?

    mvh

    Tommy

    • Mattias P
      2014-04-22 at 23:43

      Jag är ganska ny på det här med bakning men svängde ihop de här bröden inför årets grillpremiär. Bakade igår kväll, frös in dem innan läggsdags och tinade upp igen när jag kom hem från jobbet idag (knappt två timmar innan maten serverades). Nu har jag inte jämfört bullarna nybakade men jag — och gästerna! — var mycket imponerade av bröden. Ett strå vassare än fabriksbakat.

  • Linda
    2014-12-28 at 18:41

    Jag bakade dessa bröd idag på dinkel.Blev riktigt goda!Det går bra att äta dem som frukostbullar också.Kommer använda detta recept fler gånger!

  • Adam Mcintosh
    2015-01-21 at 09:20

    Varför smälta smöret?
    Smält smör drar åt sig mer mjöl än rumstempererat smör gör, vilket leder till ett torrare bröd

  • Erik Hedberg
    2017-01-07 at 20:07

    Bakade precis av 15 mindre bröd av det här receptet. Det var glädje rakt igenom. Lättarbetad deg, spänstiga bollar som var lätta att rundriva och rulla mot bordet, lagom snabb jäsning och perfekt inkråm. Jag ska ha dem till banh mi-sliders i veckan och passade därför på att grädda av dem i en form. Mycket nöjd! https://www.instagram.com/p/BO-OXDuD9dI/

  • Egenbakat hamburgerbröd – mot bättre hälsa
    2017-01-08 at 18:47

    […] blev det Halloumiburgare här hemma. Bakade eget hambugerbröd och receptet hittade jag hos Foodjunkies. Blev riktigt bra. Det var enkelt att göra men tog lite […]

  • Robin
    2017-03-04 at 17:54

    Ska den vara så blöt??
    Min deg blev jätte blöt gick knappt att forma bullar. Sen efter sista jäsningen med handduk över så fastnade allt i handduken så allt blev förstört.

  • Hamburgerbröd – Receptlund
    2017-09-27 at 08:38

    […] (Receptet är en veganiserad version av Foodjunkies recept.) […]

  • Hamburgerbröd med aquafaba – Erika Vego
    2018-03-19 at 10:43

    […] (Receptet är en veganiserad version av Foodjunkies recept.) […]

  • Kock Mió & en kristall gnistrande lördag – Mon ami Mió
    2019-02-02 at 16:47

    […] pommes friten ligger och marinerar i olivolja, vitlök och dijonsenap. Under en handduk ligger hamburgerbröden och jäser och om två timmar kommer gästerna. […]