En blogg om mat, dryck och upplevelser

Hamburgerbröd – så bakar du det bästa brödet själv

En av grundpelarna i en bra hamburgare är brödet. Och det är en enorm skillnad på bröd och bröd. I Sverige så har vi helt klart skymning när det gäller färdiga hamburgerbröd. Vissa tycker att Frisco-bröden från Max är ett bra alternativ – vi tycker att de är väl söta i smaken.

Bageri Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad tillverkar bröden till hamburgerhaket Flippin Burgers och säljer dem även över disk på bageriet. Dock så är den en rip-off prismässigt utan dess like. 15 kr brödet vill de ha. Ett 8-pack industribröd går loss på cirka 20-lappen. Hos Magnus bageri får man addera ytterligare en hundring… Värt det för vissa men inte för oss.

Enda lösningen är att baka själv och jag ska ju villigt erkänna att jag inte är någon fena på att baka. Men med en köksvåg så blir bakningen mycket enklare och resultatet blir bra varje gång. Så har du ingen våg, iväg och handla direkt!

Receptet är inspirerat av flera och jag har testat mig fram men grunden kommer ifrån New York Times jakt efter den perfekta hemma-burgaren. Våga baka, det kommer att ta dina hamburgare till en helt annan nivå.
Deg till hamburgerbröd

Hamburgerbröd

ger ca 10 bröd

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 medelstort ägg
40 g smör (ca 2 msk)
525 g vetemjöl special (ca 8,5 dl)

1) Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.
2) Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig.
3) Vispa ägget.
4) Ta fram hushållsassistenten och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt jästvätskan och det vispade ägget.
5) Låt knåda i cirka 10 minuter med degblandare. Dubbla tiden om du kör för hand.
6) Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 h).
7) Ta ut degen och dela i 10 bitar. Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen.
8) Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).
9) Grädda på 200 grader i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
10) Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.