Hamburgerbröd – så bakar du det bästa brödet själv

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

En av grundpelarna i en bra hamburgare är brödet. Och det är en enorm skillnad på bröd och bröd. I Sverige så har vi helt klart skymning när det gäller färdiga hamburgerbröd. Vissa tycker att Frisco-bröden från Max är ett bra alternativ – vi tycker att de är väl söta i smaken.

Bageri Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad tillverkar bröden till hamburgerhaket Flippin Burgers och säljer dem även över disk på bageriet. Dock så är den en rip-off prismässigt utan dess like. 15 kr brödet vill de ha. Ett 8-pack industribröd går loss på cirka 20-lappen. Hos Magnus bageri får man addera ytterligare en hundring… Värt det för vissa men inte för oss.

Enda lösningen är att baka själv och jag ska ju villigt erkänna att jag inte är någon fena på att baka. Men med en köksvåg så blir bakningen mycket enklare och resultatet blir bra varje gång. Så har du ingen våg, iväg och handla direkt!

Receptet är inspirerat av flera och jag har testat mig fram men grunden kommer ifrån New York Times jakt efter den perfekta hemma-burgaren. Våga baka, det kommer att ta dina hamburgare till en helt annan nivå.
Deg till hamburgerbröd

Hamburgerbröd
ger ca 10 bröd

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 medelstort ägg
40 g smör (ca 2 msk)
525 g vetemjöl special (ca 8,5 dl)

1) Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.
2) Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig.
3) Vispa ägget.
4) Ta fram hushållsassistenten och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt jästvätskan och det vispade ägget.
5) Låt knåda i cirka 10 minuter med degblandare. Dubbla tiden om du kör för hand.
6) Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 h).
7) Ta ut degen och dela i 10 bitar. Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen.
8) Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).
9) Grädda på 200 grader i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
10) Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr
  • Jag använde ert recept i kväll. Det liknar ju väldigt många andra hamburgerbrödrecept men det blev i alla fall väldigt bra. Jag körde dock manitoba cream istället för vetemjöl special. Det tror jag man vinner lite jäskraft på.

    • Kul att det blev bra. Stämmer, det liknar andra recept och det är små justeringar efter eget tycke och smak. Bra tips med mjölet.

  • Pingback: Hamburgerbröd – vårt bästa recept | food junkies()

  • Krille

    Blev görbra, jättefin höjd och mjuka saftiga bröd. Åts tillsammans med grillade älgfärsburgare.

    • Foodjunkies.se

      Kul att höra!

  • klantonp

    Penslade bullarna med äggula, blev sjukt bra! :)

    • Foodjunkies.se

      Bra tips!

  • Pingback: Duktig i köket | denriktigabasketmamman()

  • MIkaela

    Jag gjorde nio av degen, för det passade antalet middagsgäster bäst men jesus vad de jäste. Nästa gång ska jag göra tolv av samma deg och istället platta till dem extra. Bra deg, smidig att arbeta med!

  • Cissikexet

    Gjorde dessa idag, och de var helt perfekta! Jag blev så sjukt överraskad över hur mycket godare det tydligen är att baka egna. Jag har levt i en lögn hela mitt liv!
    Tack :D

  • Pingback: Hamburgerbröd av briochetyp | food junkies()

  • Tommy

    Tjena!

    Hur är det att frysa ner dessa direkt efter bakning?

    Funkar det eller tappar man mycket av konsistens och smak?

    mvh

    Tommy

    • Mattias P

      Jag är ganska ny på det här med bakning men svängde ihop de här bröden inför årets grillpremiär. Bakade igår kväll, frös in dem innan läggsdags och tinade upp igen när jag kom hem från jobbet idag (knappt två timmar innan maten serverades). Nu har jag inte jämfört bullarna nybakade men jag — och gästerna! — var mycket imponerade av bröden. Ett strå vassare än fabriksbakat.

  • Linda

    Jag bakade dessa bröd idag på dinkel.Blev riktigt goda!Det går bra att äta dem som frukostbullar också.Kommer använda detta recept fler gånger!

  • Adam Mcintosh

    Varför smälta smöret?
    Smält smör drar åt sig mer mjöl än rumstempererat smör gör, vilket leder till ett torrare bröd