Choucroute garnie – surkål och kött på franska

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

Denna franska klassiker är ett måste för alla köttälskare. Choucroute garnie betyder, fritt översatt, surkål med tillbehör. Det finns inget exakt recept utan varje familj har sitt eget och varianterna är otaliga.

Grunden är en surkålsbas som kokas ihop med sidfläsk, kryddor och en skvätt vin om det finns. Till detta så är det kött i olika former. Vi har i detta recept tre olika köttkomponenter och alla kommer från grisen. Det är fläskkorv som vi har införskaffat hos Taylors & Jones, tjocka revbensspjäll och fläsklägg.

Vi brukar även köra kombinationen confiterat anklår, eller kycklinglår med tjocka stekta skivor sidfläsk och korv. Fågel, gris och nöt är ju inte helt fel att få på samma tallrik.

Gör som fransmännen och hitta din egen köttiga variant på denna varma vinterrätt.
Choucroutegarnie

Choucroute garnie
4 st korvar av bra kvalitet
4 st kokta tjocka revbensspjäll
ca 300 g fläsklägg (gör bara fläskläggsdelen i receptet)
1 litet knippe hackad persilja

Surkål
100 g rökt sidfläsk eller bacon, finstrimlat
1 gul lök, finstrimlad
500 g surkål
1 äpple, rivet
3 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
2 msk sherryvinäger
1 lagerblad
1 tsk kummin (ej spiskummin)

1) Fräs bacon och lök i en vid kastrull tills det börjar få färg.
2) Lägg i resterande ingredienser och låt koka ihop i cirka 45 minuter. Späd med mer kycklingbuljong om det börjar koka torrt.

Montering
1) Dra sönder fläsklägget i grova strimlor och blanda försiktigt ner i surkålen.
2) Stek korven, värm revbensspjällen i ugnen och lägg ovanpå surkålen. Strössla över persilja.
Serveras med senap och cornichons.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr
  • Mycket trevligt recept på surkål. Det kommer nog göras efter exakt det receptet. Det är dessutom fint med köttchock.