Hamburgare/ Recept

Habanero chili cheesehamburgare

osthamburgare med chili

Det är något speciellt med kombinationen chili och ost. Vi har genom åren sett många varianter och där vår favorit är de små friterade bollarna som går under namnet chili cheese. Dessa återfinns numera på snabbmatskedjorna men finns även hos grossisterna om man känner man vill bygga upp övervikten i sitt eget kök. Men ost och chili är även en klassisk kombo i hamburgervärlden även om den gröna chilin kanske används mer frekvent.

Vi har varit lite mer vilda och skapat en hamburgare med riktigt bra tryck. Denna hamburgare gjordes speciellt till den andra halvan av food junkies då denne just råkar vara en chili- och hamburgerälskare av rang. Resultatet blev en ost- och chilihamburgare där habaneron fick spela huvudrollen. Det är ju alltid tokigt att ha habanero i matlagningen men vill man ha en ordentlig kick så är det den chilin som gäller.
osthamburgare med chili
Vill man lätta på chilihettan så kan man ju skippa den färska habaneron på burgaren och nöja sig med att bara ha sambal oelek i färsen. Det blir hyffsat drag av den också.

I receptet nedan så har vi varit lite galna och smällt på osten på båda(!) sidor av bröden. Det är inte bara tokigt starkt, det är ordentligt med ost också. Så letar du efter en burgare som både är stark och med mycket ost så är detta något för dig.

Chili cheeseburger
recept för 4 personer

4 hamburgerbröd
500 g köttfärs
1 äggula
2 msk sambal oelek
salt & peppar
8 skivor hamburgerost
2 msk ketchup
4 hel habanero-chili (en habanero per burgare)

1) Blanda köttfärs, sambal, äggula, salt & peppar till en smidig färs.
2) Forma till 4 stycken hamburgare och stek dem i en panna med smör till önskad stekgrad.
3) Dela bröden och lägg en skiva ost på varje sida och grilla av i varm ugn (250 grader) i cirka 1 minut så osten smälter.
4) Skär habaneron i skivor (använd med fördel plasthandskar).
5) Montera i följande ordning; bröd, hamburgare, ketchup, habanero, bröd.

You Might Also Like

  • Kalle
    2012-11-17 at 16:30

    Ser grymt gott ut! Måste testas framöver.