Texas Chili – Världens bästa chili-recept

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

Food junkie-Mats gjorde ju för några veckor sedan sin variant på chili som går under namnet No bells ‘n beans chili. Det är ju en mer hardcore variant än vad jag har gjort denna vecka. Detta recept innehåller mindre öl och chili och tar inte lika lång tid att göra.

Ursprunget till dessa recept kommer från Erik Hörnfeldts världens bästa chili som publicerades i Expressen 1988 (!). Jag undrar ju dock hur många som kokade chili på 80-talet. Chilin fick dock sin upprättelse under 2000-talet när långkokens tid kom. Nu puttrar det en chili i var mans hem.

Baconet i receptet är från Anderson & Tillman som är en Uppsala-charkfirma som även säljer i Stockholm. Ica verkar ta in detta i sitt sortiment under lokalt. Bra rökighet i det baconet, rekommenderas!
texaschili

Texas Chili

500 g nötkött (högrev, bringa)
1 gul lök
1/2 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
1 röd chili
1 chipotle chili
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 msk oxfond/kalvfond
1 flaska öl (33 cl)
2 dl vatten

1) Skär köttet i grytbitar och fräs hårt i en gryta. Köttet ska få ordentlig färg.
2) Skär lök och bacon i fina strimlor och fräs i grytan.
3) Hacka chilin och vitlök och vänd ner i grytan med övriga ingredienser. Slå på öl och vatten.
4) Koka på svag värme tills köttet faller sönder, cirka 3-4 timmar. Börjar det koka torrt så slå på mer vatten.
Blir det alldeles för blött när det är klart kan man reda med lite mjöl eller maizena.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr