Taco på svintunga med sriracha

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

Godare än vad det låter. Svintunga, eller gristunga, är helt klart en underskattad styckningsdel. Äts i princip bara till jul och det är troligtvis inte den rätt som går mest på julbordet. Väl tillagad så blir den väldigt mör, fångar upp smaker bra och putsar man den väl så är det svårt att skilja från något annat långkokt kött.

Sen så ska man ju inte underskatta överraskningsmomentet när man ställer fram detta till sina gäster och de undrar efteråt vad det är för gott de precis har ätit. Och då kan man med glädje upplysa dem om att det är svintunga.
taco_tunga_sriracha2

Gristunga-taco
1 st rimmad svintunga/gristunga
1 morot, skivad
1 gul lök, klyftad
2 st lagerblad
2 st stjärnanis
10 st pepparkorn

1) Koka upp tungan och skumma av.
2) Lägg i resterande ingredienser och koka i minst 2 timmar under lock på svag värme. Pröva med en sticka om tungan är mör.
3) Ta upp och låt svalna av. Skär bort den översta hinnan så det rena köttet blottläggs.

Till servering
tortillabröd
finhackad lök
koriander
sriracha-sås

1) Skär tungan i kuber och arrangera som på bilden med sriracha-sås, lök och koriander.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr
  • Fantastiskt! Jag älskar det. Det är klart man ska äta svintunga, jag gör det nästa helg känner jag. Känner att inte hela familjen är så sugna men det ska jag nog kunna ljuga ihop något om.

    • Vi hejar på från vårt håll. Klart familjen ska få äta tunga!