Recept, mat och junkfood

Sveriges bästa hamburgare 2012

Vi utser Sveriges bästa hamburgare 2012. Det har varit tuff konkurrens då det är många krogar som har plockat upp hamburgaren på menyn. Vi har bland annat ätit oss igenom Publogis nya och mindre burgare, restaurang AG’s hamburgertallrik men vi hittar även enklare ställen som Flippin Burgers. Vi är väldigt glada att vår favoritmat börjar tas på allvar av krögarna.

Kriterierna för vad som är bästa burgaren grundar sig i mångt och mycket i våra upplevelser från hamburgarna i USA. Våra favoriter är kedjor som In-and-Out Burger och Shake Shack men även mer påkostade etablissemang som exempelvis DBGB Kitchen & Bar i New York.

Vi väger även i priset i vår bedömning. En burgare hos Mathias Dahlgren för 400 kr kan ju vara väldigt bra, men är den så bra att du väljer att gå dit gång efter gång? Och är det fortfarande en hamburgare när den späckas med tryffel och anklever? Eller är det en helt annat rätt? Vi tycker att en hamburgare är en hamburgare åt det klassiska hållet. Även om vi älskar att äta andra varianter.

Grunden för en bra burgare är en bit malet kött som är smakrikt, saftigt med bra yta och ett rosa innandöme. Till detta så behövs ett bra bröd som inte är för tjockt eller kompakt som hjälper burgaren och dess tillbehör. När det gäller tillbehören så gillar vi det mesta, med och utan sallad, med och utan lök, och så vidare. En skiva ost behöver vi dock på våra burgare.

Många burgare har landat i våra magar och årets premiärvinnare är;

Motivering
Det baconfettsbestrukna brödet lyser upp lokalen med sin blotta närvaro. Vid första tuggan noterar man dess perfekta proportioner mellan kött, bröd och sallad. En hamburgare som smakar kött, är saftig och perfekt stekt till medium. Smält ost och lök hjälper till. En bra burgare helt enkelt.

Marie Laveau
Cheeseburger

marie laveau hamburgare
Läs mer om Marie Laveaus hamburgare.