Recept

Pulled pork i lergryta

Lergrytan – denna bortglömda pärla från 70-talisternas unga år … Minns du när mamma la grytan i blöt, stoppade in kycklingen i ugnen och fortsatte med att göra andra mamma-saker? Under tiden stod vi som fastnaglade vid ugnsfönstret. Kanske berodde det på att tecknad film bara sändes på tv på julafton, eller för att vi inte hade datorspel, men jag minns det som något vackert. Och jag kan än idag komma på mig själv med att titta på ugns-tv.
Så vad är mer naturligt än att utnyttja den fantastiska ler-uppfinningen till att göra pulled pork?

Tillagning sköter sig i stort sett själv. Det funkar till exempel utmärkt att sätta igång på kvällen och äta rätten till lunch dagen efter. Givet att man är bekväm med att sova med ugnen igång.
Lägg lergrytan i blöt, blanda ihop ingredienserna till såsen och plocka fram fläskkarrén. Det är ingen nackdel att använda fryst fläskkarré – den kommer garanterat att hinna tina.

Pulled pork i lergryta med BBQ-sås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag Amerikanskt
Serves: 4
Prep Time: 30 minutes Cooking Time: 10 hours Total Time: 10 hours 30 minutes

Modernt och enkelt sätt att använda lergrytan.

Ingredients

  • 1 kg fläskkarre
  • 2 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl ketchup
  • 1 dl coca cola
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chipotle-pasta
  • 2 msk whiskey

Instructions

1

Lägg ett lager av lök i botten av lergrytan och placera fläskkarren ovanpå.

2

Lägg lök och vitlök runt om köttet. På bilden till det här receptet har vi dessutom garnerat med en Naga Jolokia-chili (superstarkt!).

3

Blanda ihop resterande ingredienser till en sås och häll den över kött och lök.

4

Sätt ugnen på 120 grader, och ställ in grytan ganska långt ner. Baka av i cirka 10 timmar tills köttet faller isär.

5

Ta ur grytan ut ugnen, lyft upp köttet och låt det svalna så att du kan dra isär det. (Använd plasthandskar om du vill.)

6

Medan köttet svalnar silar du bbq-såsen och kokar ner den i en kastrull den tills den blir nästan trögflytande. Smaka av såsen med lite socker och eventuellt Hickory liquid smoke för sötma respektive rökighet.


 

You Might Also Like

  • OS72
    2013-09-11 at 17:41

    85 gr måltemp, ugnens måltemp eller är det köttbitens måltemp? Om det är det sistnämnda, vad ska ugnen ha för temp? 85, 90, 95? De gånger jag har gjort karré cirka 1 kg i vanlig ugnsform utan lock och med ugnen på 85 gr, så blir köttets temp cirka 65 gr efter 12 tim.

    • Foodjunkies.se
      2013-09-19 at 22:07

      Mats, som har skrivit receptet/inlägget, tycker att man ska veta detta. För oss som inte är tankeläsare så är 130 grader i ugnen en lagom temperatur.

  • Ola
    2013-09-19 at 15:31

    Det har blivit många recept på pulled pork, men jag tycker det är konstigt att alla recepten tvingar in köttbiten i ugnen.

    Personligen anser jag att pulled pork ska tillagas slow smoked på grillen i en 8-10 timmar för att få fram det rätt djupet på smakerna. Riktig ”man food” tillagas självfallet vid grillen.

    Annars bra jobb med bloggen, mycket inspirerande men mindre pulled pork i ugnen och mer BBQ :-)

    • Foodjunkies.se
      2013-09-19 at 22:06

      Håller absolut med om att det är schysstare när den har fått gå i röken men har man ingen trädgård så bör alla andra alternativ testas. Lergytan var en ny upptäckt och det funkade förvånansvärt bra.

      En bbq-rök köptes innan sommaren och har gått varm. Men tyvärr så har inte mycket landat på bloggen.

  • Jakob
    2013-09-30 at 09:44

    Alltid lika roligt med ’före’-bilder utan motsvarande ’efter’… Man undrar hur det gick *egentligen*…? ;-)

  • Gäst
    2013-10-25 at 17:20

    Ska det inte vara nåt salt på köttet??