Recept, mat och junkfood

Popup-restaurang med hamburgare – i Gamla stan

Under 29 dagar i december kommer det att serveras hamburgare i Gamla stan signerade några av de bästa kockarna i landet. Här hittar man allt från klassiska burgare på högrev till viltburgare med anklever.

Det är Restaurang Järnet i Gamla stan i Stockholm har tagits över av restaurang Den Gyllene Freden.
Istället för julbord serverar de dessa lyxhamburgare och när december är slut så stänger de restaurangen för renovering och det ska bli ett helt nytt koncept. Vad det blir sen vet vi dock inte.
Järnet i Gamla Stan
Besök gjordes och i den sex rätter långa hamburgermenyn så var valet inte så svårt vad vi skulle äta då vi gillar både traditionellt och modernt med en lyxig tvist. Det blev dels Gert Klötzkes rådjurs- och ankleverburgare med champinjondressing, rödlöksmarmelad och bacon och dels Markus Aujalays högrevsburgare med chilidressing, cheddarost och jalapeno.
Hamburgarna kostar 315 kr respektive 165 kr.

Den klassiska högrevsburgaren hade en bra sting av både chilidressingen och jalapenon. I hamburgaren har de malt ner lardo (italienskt saltat grisspäck) i kombination med att högreven troligtvis var av bättre kvalitet vilket gjorde att köttet var riktigt gott. Chilimajjon som låg på var to die for och det receptet hade vi gärna haft till sommarens grillning.

Helheten gav en burgare av mer amerikanskt mått med kött, ost och chili. Precis vad vi gillar. Och vi gillade burgaren. Utifrån ett perspektiv av prisvärdhet så konkurrerar den väl med många krogburgare där man ofta får en frysburgare för samma slantar.
Högrevshamburgare på Järnet

Rådjursburgaren med anklever var en väldigt god upplevelse om än något otraditionell burgare. Väldigt god om man gillar vilt och anklever, vilket vi gör. Fin smak på själva hamburgaren och den krämiga anklevern gifte sig fint med det malda rådjuret. Rödlöksmarmeladen och det finhackade och hårt steka baconet var väl genomfört och passade bra med resten. Champinjondressing fick vi ingen riktig kläm på då den inte lyckades konkurrera med de andra kraftigare smakerna. Gott bröd.
Ankleverhamburgare på Järnet
Även om vi älskar anklever så var vår favorit för kvällen var högrevsburgaren med chili och ost. Köttet var grymt bra och vi gillar nog traditionella hamburgare bäst. Egentligen.

.