Recept, mat och junkfood

Lammstek med rosmarin

Dinka - elegant klocka

Lammstek är väl mest förknippat med påsken men vi tycker att det passar året om. Se till att få tag på en fin stek, gärna från någon gård i närheten där du bor för det är ju alltid roligare att äta mat som man vet var den kommer ifrån.

lammstek

Lammstek i ugn
1 lammstek, ca 1-1,5 kg
4-5 rosmarinkvistar
1 ruska timjanskvistar
2-3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk salt

1) Hacka örterna, finhacka vitlöken och blanda med olivolja och salt till en marinad.
2) Massera in marinaden i köttbiten och placera i en ugnsfast form. Stick in en stektermometer på den tjockaste delen av köttbiten. Täck formen med folie.
3) Sätt in steken i ugnen på 150 grader och när steken kommer upp i 55 grader så ta av folien och dra på ugnen på grill så den får yta.
4) När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa, vid 65 grader är steken­ lättrosa, vid 75 grader helt genomstekt.
5) Låt lammsteken vila på en skärbräda i 30 minuter innan den skärs upp.

Servera med rostad potatis, citronklyftor samt en skål med flingsalt.