Kött/ Recept

Köttsoppa med det viktigaste

I det här långkoket tar vi några av de viktigare njutningsämnena här i livet och slår samman till en mustig soppa. Öl, vin, kött och lite chili – perfekt när kvällarna är kalla eller man råkat fynda lite fina köttben på storköpet.

Samtidigt vill vi slå ett slag för just benbitar. I en tid då allt ska vara färdigpaketerat och urbenat glöms ofta den goda och smakrika märgen bort. Att märgben dessutom brukar vara väldigt billigt är en extra bonus.

Köttsoppa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Middag
Serves: 4
Prep Time: 15 minutes Cooking Time: 4 hours Total Time: 4 hours 15 minutes

Klassiska soppa med kött, vin och öl.

Ingredients

  • 1 kg nötkött med ben (köttben, märgben)
  • 3 dl smakrik öl (porter, ale, eller dylikt)
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl portvin
  • 1-3 dl vatten
  • 2 st gula lökar
  • 3 st stjälkselleri
  • 1 msk senapspulver
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk honung
  • 2 st chipotle chili
  • 1 st ancho chili
  • svartpeppar

Instructions

1

Hacka lök, stjälkselleri och chili och bryn i botten av grytan. Lägg sedan ned köttbenen och slå på öl, vin, portvin och kryddor. Fyll på med vatten så att benen täcks.

2

Koka upp, sänk värmen, lägg på locket och luta dig tillbaka. 3-4 timmar är en lämplig koktid.

3

När timmarna gått fiskar du upp köttbenen, drar bort köttet och lägger tillbaka det i grytan.

4

Avsluta med att koka soppan kraftigt i 10-15 minuter samtidigt som du smakar av med lite grönsaksfond och soya.

Notes

Servera med favori-alen för lite beska. På bilden syns Brooklyn Breweries klassiska East India Pale Ale.

You Might Also Like