Jack junkie steak – nyinjektion för söndagssteken

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

Tröttnat på den torra och sega söndagssteken? Här använder vi en vanlig spruta och en grov kanyl för att liva upp både tillvaro och stek en grå söndagsförmiddag. Genom att injicera några centiliter Jack Daniel’s Tennessee Honey i vår nötstek adderar vi både smak och vätska.

Resten är ännu enklare. Steken tillagas, i en porslinsgryta, dränkt i barbequesås under sex timmar. Allt sköter sig själv och du kan helga vilodagen på valritt sätt.
Jack junkie steak
Har du inte tillgång till sjukhusredskap kan du köpa en marinadspruta, till exempel Marinator från Teknikmagasinet.

Börja med att lägga steken i grytan, injicera försiktigt totalt 2-3 centiliter Jack på olika ställen i steken. Blanda ihop ingredienserna i barbequesåsen och häll över steken, så att den täcks väl. Sätt in i ugnen på runt 90 grader och luta dig tillbaka i 6-8 timmar.

Jack junkie steak
Recept för 4 personer
1 kilo nötköt (ytterlår eller liknande)
2 cl Jack Daniel’s Honey

Barbequesås
2 dl ketchup
1 dl rött vin
1 msk farinsocker
1 msk chipotlepasta
liquid smoke, spiskummin, koriander

När steken är färdig, eller du är trött på att vänta, plockar du upp steken och lägger den i folie (så att den håller sig varm). Reducera barbequesåsen, addera honung efter tycke under reduceringen och servera alltihop med exempelvis rotsaker.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr