Recept, mat och junkfood

Hamburgerbröd – vårt bästa recept

Potato Buns, eller potatisfrallor som det kanske skulle heta på svenska, är något som kommer rakt av från det stora landet väst. Upptakten är många amerikaners favorithamburgerbröd, Martins Potato Rolls, som anses vara det bästa hamburgerbrödet som går att köpa i butik. Själva brödet är väldigt mjukt och fluffigt och passar perfekt till hamburgare.

Som vi tidigare nämnt, i vårt näst bästa hamburgerbrödsrecept, så är det extremt svårt att hitta bra hamburgerbröd i Sverige. Många gillar Max Frisco-bröd men enligt oss alldeles för sött. Vårt uppdrag blev till att leta fram ett ännu bättre recept som ändå var hyffsat enkelt att göra.
hamburgerbröd - potato buns
Svenska hamburgersajten hamburgare.org har experimenterat ordentligt och kommit upp med ett bra recept på potatisfrallor som vi har jobbat vidare med. Detta recept är något justerat och framförallt förenklat med färre moment. En hushållsassistent/degblandare är att föredra samt en våg är ett måste.

[Uppdatering 2014-01-25]
Detta har varit vårt favoritrecept när vi har gjort hamburgerbröd det senaste året. Och som alla favoritrecept så vill man göra det ännu bättre. Vi har gjort små justeringar i receptet för att få det att hålla köttsafterna bättre. En riktigt juicy burgare genererar ju en del vätska och då gäller det att brödet fixar det. Och det gör det nu.

Potato Buns – Hamburgerbröd
ger 16 bröd á 85 gram
2 dl vatten
3 dl mjölk
0,5 dl potatismospulver
25 g färsk jäst eller 6 g torrjäst
10 g salt
30 g socker
715 g vetemjöl
1 ägg
60 g rumstempererat smör
1 ägg+vatten för pensling

1) Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 40 grader.
2) Blanda potatismospulver, jäst, salt och socker i degblandaren och slå över den varma mjölk- och vattenblandningen. Rör runt tills det har löst sig och är en simmig vätska.
3) Vänd ner mjölet i degblandaren och kör ett par minuter tills det har gått ihop till en torr deg.
4) Knäck ner ägget i degen och kör ett par minuter till så det blandas i ordentligt.
5) Vänd ner smöret i degen och kör cirka 10 minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med plastfilm och låt jäsa i cirka 45 minuter.
6) Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 16 lika stora degklumpar (ca 85 g styck). Forma till bollar, platta till ordentligt och lägg på en plåt. Låt jäsa i 60-90 minuter.
7) Vispa ihop ägg och 1/2 tsk vatten, pensla bröden.
8) Grädda i 11-12 minuter på 200 grader tills de har fått fin färg.
9) När de har svalnat något så läggs bröden i en platspåse så blir de riktigt mjuka.