Hamburgare med timjansmayo, lök och gruyère-ost

Dinka - eleganta klockor 1495 kr

Börjar du redan nu tröttna på julborden? Då är det dags att göra hamburgare igen och varför inte passa på att gå utanför den så kallade boxen och prova något nytt.

Denna hamburgare är en personlig favorit då den är väldigt mycket hamburgare men också väldigt otraditionell. Mycket smak och där tankarna går till den franska löksoppans klassiska smaker. Men nu ska vi ju inte bli alltför pretentiösa och filosofera iväg. Det är en grym hamburgare helt enkelt!
hamburgare med timjansmajonnäs och lök
Om fransmännen inte hade ätit anklever hela dagarna utan ägnat en liten tanke åt att lägga ett stycke nermalt kött mellan två bröd så hade den sett ut såhär.

Den franska hamburgaren
recept för 4 personer

4 st hamburgerbröd
500 g köttfärs
1 äggula
1 msk dijonsenap
salt & peppar
4 skivor gruyère-ost
4 msk majonnäs
1 msk finhackad färsk timjan
2 schalottenlökar
1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker

1) Timjansmajonnäs; Blanda majonnäs och den hackade timjanen, smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylen minst 30 minuter.
2) Karamelliserad lök; Skär löken  i skivor. Stek löken på ganska svag värme i smör, i minst 15 minuter. Slå på vitvinsvinägern och sockret och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.
3) Blanda köttfärs, äggula, dijonsenap, salt och peppar till en smidig färs.
4) Forma till 4 stycken hamburgare och stek dem i en panna med smör till önskad stekgrad.
5) Dela och rosta hamburgerbröden lätt i en stekpanna.
6) Montera i följande ordning; bröd, hamburgare,  gruyère, karamelliserad lök, timjansmajonnäs, bröd.

Dinka - eleganta klockor 1495 kr