Macka med fläsklägg, fänkålssallad, chilimayo & rostad lök – Goda mackor #1

På temat goda mackor så har vi gjort den här ljuvliga kombinationen mellan fläsk och fänkål. Och som kickas upp med hetta från majonnäsen. Inte så mycket att säga egentligen, det är bara en rustik, härlig, höstmacka. Och som inte tar mer än 3-4 timmar att laga.
Vem är det som har bestämt att mackor måste vara snabbmat?

Vill man inte göra fullt så krångligt för sig så är detta en perfekt left-over-macka. Gårdagens fläsklägg går också alldeles utmärkt att slänga på och då är det hela klart på en kvart.
Macka med fläsklägg och chilimajonnäs

Macka med fläsklägg och chilimayo
för 8 personer
ett surdegsbröd
1 kg fläsklägg, rimmat
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
2 stjärnanis
1 tsk fänkålsfrö
1 hel färsk fänkål
1 citron
2 dl majonnäs
2 msk sambal oelek
1 burk rostad lök

1) Skölj fläsklägget väl, lägg i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Skumma.
2) Slanta moroten, kvarta löken och lägg ner i kastrullen tillsammans med lagerblad, stjärnanins, fänkålsfrö. Koka i ca 2 timmar tills köttet släpper lätt från benet.
3) Plocka köttet från benen och svål, skär eventuellt ner till mindre bitar.
4) Hyvla fänkålen tunt på mandolin, droppa över citronsaft och en gnutta salt och peppar.
5) Blanda majonnäs och sambal oelek.
6) Skiva och rosta brödet.
7) Montera bröd, fänkålssallad, det plockade fläsklägget, majonnäs och strössla sist över rostad lök.